tüvtürk muayene tekrarı nasıl alınır / Araç Muayene Randevusu, Ücretleri ve Muayene İşlemleri

Tüvtürk Muayene Tekrarı Nasıl Alınır

tüvtürk muayene tekrarı nasıl alınır

Ağır kusurlu araçlara muayene ayarı

Araç muayenede, yüz binlerce araç sahibinin uzun süredir dile getirdiği bir talep doğrultusunda önemli bir değişiklik yaşama geçirildi. Araç muayenesi sonucunda “emniyetsiz” veya “ağır” sınıfına giren kusurları saptanan ve muayeneden geçemeyen araçların, bir aylık süre içinde yapılacak muayene tekrarından muayene ücreti alınmıyor. Ancak bu konuda sınırlayıcı bir koşul bulunuyordu. Muayene tekrarının aynı istasyonda yapılması zorunluydu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, mevzuatta yaptığı değişiklikle bu araçların, bir aylık süre içinde hiçbir sınırlama olmaksızın Türkiye’nin her yanındaki istasyonda muayeneye alınmasının önü açıldı.

Kaynaklar, HABERTÜRK’e yaptıkları açıklamada, “Düzenleme ile araç sahiplerine, kusuru giderdikten sonra Türkiye’nin her yanındaki istasyonda süresi içinde muayeneye girme olanağı sunuldu. Aynı istasyona gitme zorunluğu ortadan kaldırıldı. 1 Nisan’da yeni uygulamaya geçilecek” dedi.

Kaynaklar, söz konusu “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik”in kısa bir süre önce Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsattı.

İşte o madde:

“Yapılan araç muayenesi sonucunda ‘emniyetsiz’ veya ‘ağır’ sınıfına giren kusurları tespit edilen ve muayeneden geçemeyen araçların bir aylık süre içinde yapılacak muayene tekrarından muayene ücreti alınmaz. Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”

Ara&#; Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Her araç sahibinin yaptırmak zorunda olduğu araç muayenesi ülkemizde TÜVTÜRK tarafından yapılıyor. Plaka ve aracınızın ruhsat bilgileriyle internetten alınabilen randevu süreçlerine ilişkin TÜVTÜRK’den araç muayene randevusunun nasıl alınacağını resimli olarak sizler için hazırladık.

Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin kontrol edilerek, trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının tespit edilmesi işlemidir. ’nun maddesi gereğince zorunludur ve tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK istasyonlarında yapılır.

Trafik Sigortası Teklifleri

Kasko Sigortası Teklifleri

İnternet Üzerinden Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Tüm araç sahipleri web sitesinden online olarak randevu alabilir. Randevu alma süreçlerini adım adım aşağıda bulabilirsiniz.

1. Adım

TÜVTÜRK’ün internet adresinde yer alan Ücretsiz Randevu bölümüne tıkladığınızda karşınıza gelen ekrana Plaka No, Ruhsat Seri No ve randevu alınacak şehir bilgisi girilerek istasyonların yoğunluğuna göre dilediğiniz gün ve saatte randevu alabilirsiniz.

Önceden alınmış randevularında değişiklik yapmak veya iptal etmek isteyenler de Ücretsiz Randevu bölümünü doldurup bir sonraki adımda istedikleri güncellemeyi yapabilirler.

2. Adım

İkinci ekranda ise karşınıza TÜVTÜRK’ten almak istediğiniz hizmet türünü seçmeniz gerekiyor. Burada iki seçenek karşımıza çıkıyor. Tespit Muayenesi, ücretsiz olarak aşağıdaki uygulamalar için yapılmaktadır:

  • Araç üzerine logo işletilmesi veya söktürülmesi
  • Şasi ve motor numarası tespiti,
  • Servis araçlarına kuşak taktırılması ve söktürülmesi
  • Taksimetre taktırılması,
  • Hususi otomobilin ticariye ya da ticari taksinin otomobile dönüştürülmesi.

Siz kendiniz için en doğru seçeceği seçip ilerleyin.

3. Adım

Sonraki adımda karşınıza randevu için tarih ve istasyon seçim ekranları gelecektir. İstasyonların yoğunluğuna göre istediğiniz tarih ve istasyonu seçebilirsiniz.

4. Adım

Ardından seçmiş olduğunuz tarih ve istasyona uygun olarak randevu saatinizi seçmeniz istenecektir.

5. Adım

Son adımda ise randevunuzun özetini üst kısımda görebilir ve iletişim bilgilerinizi girip randevuyu onaylayabilirsiniz. Ardından cep telefonunuza ve e-posta adresinize randevu bilgileri iletilecektir.

Web sitesinin yanı sıra haftanın 6 günü, saatleri arasında hizmet veren araç muayene randevu telefonu, 0 arayıcılığıyla çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. TÜVTÜRK iletişim formuna ulaşabilirsiniz.

Araç Muayene Ücreti

Otomobil, motosiklet, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet, arazi taşıtı, traktör gibi araçlar ve bu araçların römorkları için TÜVTÜRK istasyonlarında bir kontrol ücreti ödeniyor. İstasyonlarda muayene ücretleri nakit olarak tahsil ediliyor, kredi kartıyla ödeme seçeneği bulunmuyor. TÜVTÜRK tarafından farklı araç grupları için  yılında belirlenen ücretler şöyledir:

  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: ,44​ TL
  • Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet: ,84 TL
  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker: ,10 TL

Araç Muayene Gerekli Evraklar Nelerdir?

TÜVTÜRK istasyonuna randevuya gitmeden önce hazırlamanız gereken evrakları sizler için aşağıda listeledik. Tüm belgelerin asılları ile randevuya gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Ruhsat

Trafik tescil belgesi olan ruhsatınız mutlaka randevu sırasında yanınızda olmalıdır. Satış ve devirlerde, araç ruhsatı noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen Geçici Araç Tescil Belgesi muayene sırasında yanınızda olmalıdır.

Aracın Vergi veya Ceza Borcunun Olmaması

Aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve HGS/OGS kaçak geçiş borcu var ise, TÜVTÜRK istasyonlarında aracınızın kontrollerini yaptırmazsınız. Bu nedenle randevunuza gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız.

Trafik Sigortası

Aracınıza ait zorunlu trafik sigortanızın poliçesinde yer alan geçerlilik tarihini randevu öncesi kontrol edin. Aracın kontrollerde geçebilmesi için trafik sigortanızı yaptırmış olmanız gerekiyor. Yanınızda poliçenizin bir örneğini bulundurun. Trafik sigortası yaptırmaya unutursanız muayene istasyonundan akıllı telefonunuzla seafoodplus.info'a girip yalnızca 3 dakikada araç sigortanızı alabilirsiniz. Satın aldığınız poliçeyi anında kendinize e-posta olarak atıp, yetkilelere gösterebilirsiniz.

Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi

trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazı emisyonunun kontrolüdür. Egzoz gazı ölçümü olmaması ağır kusur olarak kabul edilir ve trafik kontrollerinde para cezası ile cezalandırı Bu nedenle randevu öncesi Egzoz Emisyon Ölçümü gerekir. Egzoz gazı emisyon ölçümünü 81 ildeki tüm sabit TÜVTÜRK istasyonlarında randevu almadan yaptırabilirsiniz.

Kimlik

T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus kağıdı, ehliyet ya da pasaport da yanınızda bulunmalıdır.

Vekalet Durumunda 

Eğer araç size ait değil ise bu konuda vekalet esaslarına göre hareket etmeniz gerekir. Konuyla ilgili detaylı bilgiye “” başlıklı yazımızın "Muayeneye Getirilen Aracın Ruhsattaki Sahibi Başka Bir Gerçek Kişi İse (Vekalet Durumunda)" bölümündenulaşabilirsiniz.

LPG/CNG'li Araçlar

LPG/CNG yakıt tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerinin okunur şekilde olduğundan emin olun. Şayet LPG/CNG tadilatı yapıldıysa, tadilat sonrası randevulara "Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ile gelinmesi gerekir.

Bu Belgelere Ek Olarak, Üzerinde Tadilat Yapılan ve Tadilat Sonrası Muayenesi Yapılacak Araçlar İçin:

  • Tadilatı yapan mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
  • Tadilat sonrası kontrollerden geçtikten sonra, gerekli tüm evraklarla birlikte "Trafik Tescil Büroları"na gidilerek, araç üzerinde yapılan değişikliğin mutlaka bildirilmesi ve tescil kayıtlarına işletilmesi gereklidir.

Muayene İçin Gerekli Ekipmanlar Listesi

İlk Yardım Çantası

Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. 

  • Büyük sargı bezi (10 cm x m), 2 Adet
  • Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50’lik kutu), 1 Kutu
  • Üçgen sargı, 3 Adet
  • Antiseptik solüsyon (50 ml), 1 Adet
  • Flaster (2 cm x 5 m), 1 Adet
  • Çengelli İğne, 10 Adet
  • Küçük makas (paslanmaz çelik), 1 Adet
  • Esmark bandajı, 1 Adet
  • Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden), 1 Adet
  • Yara bandı, 10 Adet
  • Alüminyum yanık örtüsü, 1 Adet
  • Tıbbı eldiven, 2 Çift
  • El feneri, 1 Adet

Üçgen Reflektör

Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.  

Yangın Söndürme Cihazı

Yangın söndürme cihazı sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.

  • Binek araçlarda, kamyonet ve minibüslerde 1 adet 1 kg
  • Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
  • Yolcu sayısı 26 dan fazla olan otobüsler için toplam 6 kg kapasiteli (örn: 1 adet 4 kg, 1 adet 2 kg)
  • Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda toplam 4 kg kapasiteli
  • Azami ağırlığı 12 tondan büyük olan kamyon ve çekicilerde toplam 6 kg kapasiteli
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ise toplam 12 kg kapasiteli (sürücü ve motor bölümündeki yangınlar için en az 1 adet 2 kg olmak üzere toplam 12 kg olmalıdır. Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı kg ise toplam 8 kg kapasiteli (Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
  • Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı kg ise toplam 4 kg kapasiteli
  • Ambulanslarda 2 adet 2 kg doldurma kapasiteli

Stepne

Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda olmalıdır.

Araç Sınıfına Göre Diğer Zorunlu Ekipmanların listesine ulaşabilirsiniz.

Araç Muayene Periyodları

Hususi / Resmi Otomobiller ve Her Türlü Römorkları

İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir gereklidir. (Hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu grupta yer alır.)

Lastik Tekerlekli Traktör

LTT olarak kısaltılan lastik tekerlekli traktörlerde ilk üç yaş ve sonrası her üç yılda bir gereklidir.

Diğer Motorlu Araçlar ve Her Türlü Römorkları

Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar ilk bir yaş ve sonrası yılda bir kontrol edilmesi gerekmektedir.

İki veya Üç Tekerlekli Araçlar ve Her Türlü Römorkları

Motosikletler ve onlara ait römorklar ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir gereklidir.

 Araç Muayenesi Gecikme Ücretleri

Muayene süresi geçen araçlardan her ay için muayene ücretinin %5'i oranında gecikme cezası alınıyor.  Ayrıca muayene süresinin bir gün dahi geciktirilmesi durumunda %5 gecikme cezası uygulanıyor. TÜVTÜRK tarafından tahsil edilen gecikme tutarları ise Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılıyor.

Araç Muayeneden Geçmezse Ne Olur?

Kontrolleri yapılan araçlar, kontrollerden geçemediği takdirde eksikliklerinin tamamlanması ve 1 ay içerisinde tekrar kontrole götürülmesi gerekmektedir. Ücretsiz tekrar hakkı için ilk randevu alınan aynı istasyona veya aynı ildeki diğer tüm sabit istasyonlara gitmelisiniz. Eğer 1 aylık süre geçirildikten sonra gelinirse, ücretsiz tekrar hakkı kaybedilir ve yeniden ücret ödenmesi gerekir. Muayene süresini geçiren araçlara uygulanan cezai yaptırım konusuyla ilgili ​ blog yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

Araç Muayene Sorgulama

Aracınızın son kontrol tarihini unuttunuz ya da ikinci el araç alıyorsunuz ve kontrol etmek istiyorsunuz. Bu durumda  Plaka No ve Muayene Numarası ile TÜVTÜRK’ün internet sitesinden sorgulama yapabilirsiniz.

Araç muayenesinden geçebilmek için trafik sigortanızı yaptırmış olmanız gerekiyor. Aracınızın trafik sigortası yoksa veya henüz yenilemediyseniz seafoodplus.info'da yaptırabilirsiniz.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir