safra taşına hangi doktor bakar / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Sağlık Rehberi

Safra Taşına Hangi Doktor Bakar

safra taşına hangi doktor bakar

Safra Kesesi Taşı Belirtileri, Ameliyatı ve Ağrısı İ&#;in Tedavi Y&#;ntemleri

Yağların sindiriminde aktif rol oynayan ve herhangi bir rahatsızlıkta çeşitli sindirim sistemi problemlerine neden olan safra kesesi karaciğere yapışık bir organdır. Bazı nedenlere bağlı olarak gelişen ve günümüzde sık görülen safra kesesi hastalığı olan safra taşları şişkinlik ve hazımsızlık gibi hafif belirtiler ya da iltihaplar ve karın ağrısı gibi daha şiddetli semptomlara neden olabilmektedir. Yaygın olarak görülen bu hastalıktan muzdarip olanlar safra kesesi taşı nasıl düşer şeklinde araştırma yapsa da genel tedavi yöntemi cerrahi operasyonlardır.

Safra kesesinde taşların yanı sıra kanser gibi daha nadir görülen hastalıklar da görülmektedir. Safra kesesi belirtileri ve tedavisi uzman doktorlar tarafından hastalığın seyrine göre yapılmaktadır.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi; karaciğer tarafından üretilen bir sıvı olan ve sindirimde görev alan safranın depolandığı, armut ya da su damlası şeklinde küçük bir keseyi andıran karaciğere bağlı organdır. İçi boş olan safra kesesi, depoladığı safrayı ana safra kanalı yardımıyla oniki parmak bağırsağına ulaştırmaktadır. Bu anlamda, kese içinde bulunan safra bağırsaklara ulaşmış olmaktadır.

Bazı nedenlere bağlı olarak safra kesesinde hastalıklar meydana gelebilmektedir. Safra kesesi polip ve taş oluşumu en sık görülen rahatsızlıklardır. Safra kesesi taşı çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmazken ilerleyen dönemlerde tedavi edilmediklerinde farklı hastalıklara da neden olabilmektedir.

Safra kesesi polipleri ise safra kesesinde ortaya çıkan küçük ve anormal dokulardır. Yaygın olarak görülen polipler genellikle iyi huylu olsa da %5 oranında kötü huylu da olabilmektedir. İyi huylu poliplerde genel olarak tedaviye gerek duyulmazken kötü huylu polipler daha ciddi hastalıklar görülmemesi için uygun yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Karaciğerin salgıladığı safra içinde belli oranlarda bileşenler bulunmaktadır. Safra kesesinde depolanan sıvı bu bileşenler sayesinde akışkan bir yapıya sahiptir. Bu bileşenler enfeksiyonlar, kan hastalıkları ya da safra kesesini etkileyecek diğer hastalıklar gibi nedenlerle değişime uğramakta ve safranın akışkanlığı etkilenmektedir. Bu durumda safra içinde tortular birikerek zaman içinde safra taşını meydana getirmektedir.

Taşlar, safra kesesinin çıkışını engellemeye başladığı zaman hastalar oldukça ağrılı bir sürece girmektedir. Bu nedenle çoğu kişi ağrıların yerini ve nedenini saptamak amacıyla safra kesesi nerede şeklinde araştırma yapmaktadır. Karın bölgesinin üst kısmında yer alan safra kesesi genellikle karnın orta ve üst kısımlarında ağrıya neden olmaktadır.

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra kesesi, yağların sindiriminde görev alan safranın depolandığı yerdir. Safra kesesi görevi safra salgılamak değildir; yalnızca karaciğerin salgıladığı sıvıyı biriktirme işlevini üstlenir. Gıda tüketildiği zaman içinde biriken safrayı oniki parmak bağırsağına ileterek sindirimde görev almaktadır.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi çeperinde çeşitli nedenlerle oluşan kötü huylu tümörler safra kesesi kanseri olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir bilimsel veri bulunmasa da safra taşları ve polipler safra kesesi kanseri nedeni olabilmektedir. Özellikle taşlar nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlar zaman içinde hücre bozulmalarına neden olmakta ve bu da kanserli hücreleri oluşturmaktadır.

Genellikle 60 yaş üstü bireylerde görülen safra kesesi kanserinin çoğu vakada geç teşhis edilmesinde, safranın işlevini yerine getiremediği durumlarda da hastaların hayatını sürdürebilmesi ve hastalığın çok hızlı bir şekilde ilerlemesi rol oynamaktadır.

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri

Karın ağrısı ve sarılık safra kesesi kanserinin en önemli belirtileri arasında bulunmaktadır. Çoğu zaman ileri evrelere kadar belirti göstermeyen safra kesesi kanserinin bilinen belirtileri şunlardır:

  • Sarılık,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İştahsızlık ve zayıflama,
  • Koyu renkli idrar.

Safra Kesesi Taşı Ne Gibi Rahatsızlıklar Verir?

Bazen kum şeklinde küçük parçacıklar bazen de daha büyük boyutlu çakıl taşları şeklinde olan safra kesesi taşları çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmamaktadır. Ultrason gibi yöntemlerle tesadüfen fark edilen asemptomatik taşlar, vakaların yaklaşık yarısında hastaların hayatını etkilememektedir. Taşların safra kanalına düştüğü, safra kesesi yollarını tıkadığı ve safranın çıkışını kestiği durumlarda ise bazı safra kesesi taşı belirtileri ortaya çıkmaktadır:

  • Karnın orta üst bölümünde başlayarak sağ sırt ve omza doğru ilerleyen ağrı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Yemek sonrasında kürek kemiğinde ağrı,
  • Hazımsızlık,
  • Karında şişlik,

Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Genellikle safra kesesi taşlarından kaynaklanan safra kesesi hastalıkları bazı durumlarda hafif semptomlar ortaya çıkarırken bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit)

Karaciğerin tıkanması ile bu bölgede de enfeksiyon görülmesine neden olabilen safra kesesi iltihabı taşa göre daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Genellikle taşların neden olduğu bu hastalıkta safra kesesi çeperi enfeksiyon nedeniyle kalınlaşmaktadır. Bu da ödeme neden olmaktadır. Safra kesesi taşı ile benzer belirtilere sahip olan safra kesesi iltihabında şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma ve yüksek ateş gibi semptomlar görülmektedir. Bazı vakalarda nadiren de olsa sarılık görülmektedir.

Pankreas İltihaplanması (Akut Pankreatit)

Safra taşlarının ölümcül sonuçlar doğurabileceği pankreatitte safra yollarını tıkayan taşlar pankreası da etkilemektedir. %10 oranında çok şiddetli seyreden hastalıkta birikmiş safranın temizlenmesi ve safra yollarının açılması amacıyla cerrahi operasyon uygulanmaktadır.

Tıkanma Sarılığı

Tıkanma sarılığı, ana safra kanalının taşlar nedeniyle tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Karaciğerde bulunan safranın bağırsaklara akmaması sonucunda hastaların cildinde sararma görülmektedir. Tıkanma sarılığına safra taşlarının yanı sıra pankreas, karaciğer ve safra kanallarında bulunan tümörler de neden olabilmektedir. Hastalığın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda karaciğer dokusu ve işlevinde bozulmalar görülmektedir.

Safra Kesesi Ağrısı

Safra kesesi taşının en belirgin semptomu olan safra kesesi ağrısı, taşın safra yollarını tıkadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı, aynı zamanda safra taşının yanı sıra diğer safra kesesi hastalıklarında da en çok görülen semptomlar arasında bulunmaktadır.

Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur?

Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Ultrasonik yöntemlerle safra taşı olduğu ortaya çıkan hastalar genellikle ameliyatsız safra kesesi taşı nasıl düşürülür şeklinde araştırma yapmaktadır.

Bu anlamda, ilaç kullanarak safra taşlarını düşürmek ya da taşları tamamen yok etmek mümkün değildir. Safra kesesi taşının tek tedavisi cerrahi operasyonlardır.

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi taşlarını ve bu taşların neden olabileceği diğer hastalıkları tedavi etmenin yolu cerrahi operasyondur. En sık tercih edilen safra kesesi ameliyatı yöntemi kolesistektomidir. Açık ya da kapalı olarak gerçekleştirilen bu operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilerek safra kesesinin çıkarılması amaçlamaktadır.

Günümüzde, safra kesesi ameliyatlarında öncelikle kapalı yani laparoskopik kolesistektomi yöntemi tercih edilmektedir. Açık ameliyata göre çok daha avantajlı olan laparoskopik kolesistektomi karında büyük kesiler açılmadan, dört küçük delik oluşturarak yapılmaktadır. Video kamera yardımıyla gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatı sonrası kese tamamen çıkarılmaktadır. Bu sayede safra kesesinde ve safra kanallarında bulunan taşlar, safra kesesi iltihapları, polipler ve pankreas iltihapları tedavi edilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi safra kesesi ameliyatlarında da bazı riskler bulunmaktadır. Bununla birlikte, safra kesesi tedavi edilmediği durumlarda çok daha ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu anlamda safra kesesi ameliyatı riskleri hastalıkların yol açabileceği enfeksiyonlar ve kanser gibi hastalıklardan çok daha azdır. Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir.

Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür. Ölüm riski, taşların neden olduğu hastalıklarla daha fazladır.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi

Safra kesesi taşı ameliyatı öncesinde hastaların yaş aralığı da göz önünde bulundurularak çeşitli tetkikler uygulanmaktadır. Kan ve idrar tahlilleri ile göğüs ve kalp grafisinin yanı sıra çeşitli kronik hastalıklardan muzdarip olan hastalara farklı tetkikler de gerekmektedir. Özellikle astım, diyabet ve tansiyon hastaları ameliyat olup olamayacaklarına dair ilgili bölümlere yönlendirilmektedir. Anestezi uzmanları tarafından yapılacak kontrol de büyük önem taşımaktadır. Kan sulandırıcı ilaçların ise en az 7 gün önceden kesilmesi ve ameliyattan önceki gece yarısından sonra hastaların gıda ve su tüketmemesi gerekmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Günümüzde laparoskopik kolesistektomi ameliyatları oldukça kısa sürmektedir. Ortalama 45 dakika süren ameliyatlar hastaların yaşına ve kilosuna bağlı olarak uzayabilmektedir. Bununla birlikte geleneksel açık ameliyatlarda ya da çok geciktirilmiş operasyonlarda bu süre 1 saatten fazla olabilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatlarının ardından hastalar saat içinde anestezinin etkisinden tamamen çıkmakta ve 1 günlük istirahatin ardından günlük hayatına geri dönebilmektedir. İyileşme süresi oldukça kısa olan kapalı ameliyatlar sonrasında ilk birkaç gün ağrı görülmesi normaldir. Safra kesesi ameliyatı sonrası sağ kaburga altında ağrı en sık rastlanan semptomlardan biridir. Bununla birlikte, safra kesesi ameliyatlarının yaklaşık %95’ini oluşturan kapalı ameliyatlar büyük kesilerin açıldığı açık ameliyata göre çok daha az ağrılıdır. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrılar için doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.

Laparoskopik kolesistektomi yönteminin sağladığı avantajlardan biri de ameliyat sonrasında karın bölgesinde ya belli belirsiz ya da tamamen gizli yara izi kalmasıdır. Dört delik ve göbek deliğini içeren operasyonlarda küçük kesi izleri kalabilirken yalnızca göbek deliğinden yapılan ameliyatlarda yara izi kalmamaktadır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme de hastaların dikkat etmesi gereken noktalardan biridir. Ameliyattan birkaç saat sonra sıvı gıdalarla, ertesi günü ise katı gıdalarla beslenebilen hastaların hazımsızlık gibi sorunlar yaşamamak için en az 1 ay boyunca diyet yapması gerekmektedir. Bu süre içinde aşırı yağlı ya da gaz yapıcı gıdalar tüketmemek, sindirimi kolaylaştırıcı lifli gıdalara öncelik vermek, günde en az 2 litre su tüketmek, çikolata, yumurta ve asitli içeceklerden uzak durmak önemlidir.

Safra kesesi ameliyatlarının ardından hastaların günlük hayatında değişiklik olmamaktadır. Safranın karaciğer ve bağırsaklar arasındaki hareketi için safra kesesine ihtiyaç yoktur. Bu anlamda, hastalar safra keseleri çıkarıldıktan sonra herhangi bir besin kısıtlaması olmadan ya da diyet uygulamadan hayatına devam edebilmektedir.

Gastroenteroloji nedir, neye bakar?

GASTROENTEROLOJİ NEDİR?

Gastroenteroloji, sindirim sistemi kanalı denilen yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak (kolon) ve makat bölgesi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, safra kesesi ve yolu hastalıkları, pankreas hastalıkları ile karın duvarı hastalıklarını inceleyen, yani karın içi organlardan böbrekler hariç tüm organların hastalık ve tanı ve tedavisiyle ilgili bilim dalıdır.

GASTROENTEROLOJİ NEYE BAKAR? HANGİ HASTALIKLARLA İLGİLENİR?

Gastroenteroloji Bölümü, reflü konusundaki yakınmaları tedavi eder. Bunun yanında kolonoskopi ile kalın bağırsak rahatsızlıkları ve ince barsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Yemek borusu kanseri, yemek borusuna kaçan yabancı cisimlerin ya da içilen zararlı maddelerin neden olduğu yaralanmaların hasarlarını onarır.

Gastrit ve ülser tedavileri de gastroenteroloji alanını ilgilendirir. Yani mide problemleri de gastroenterolojinin alanıdır. Ayrıca mideye kaçan delici ve batıcı yabancı cisimlerin dışarı çıkarılmasını oluşturur.

İnce bağırsak ülseri, ince bağırsak hastalıkları, safra yolu taşları, safra yolu kanserleri ve komşu organ olarak pankreas hastalıkları ve kanserlerinin teşhisleri ve ameliyat şansını kaybetmiş hastaların tedavileri de gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmaktadır.

Crohn hastalığı, tüberküloz ile kalın bağırsaklarla ilgili sorunlar da yine gastroenteroloji bölümünü ilgilendirir. Ayrıca hemoroid, anal fissür, rektum kanserleri, karaciğer hastalıkları, safra kesesi, pankreas hastalıkları da gastroenteroloji bölümü kapsamındadır.

Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir. Bu nedenle gastroenteroloji ile ilgili alanlarda, gastroenterologlar en doğru tedaviyi belirleyecek olan kişilerdir.

GASTROENTEOROLOJİ TEDAVİLERİ HAKKINDA

Gastroenteoroloji sorunlarında her organa göre farklı tanı ve tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler şöyle sıralanabilmektedir:

Özofagogastroduodenoskopi: Ağız yolu ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının endoskopik olarak değerlendirilmesi işlemidir.

Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi: Safra ve pankreas kanallarının problemlerini tedavi etmek için üst gastrointestinal (GI) endoskopi ve x ışınları birleştiren bir işlemdir.

Kolonoskopi: Kolonoskopi, kalın bağırsağın makattan girilerek, sakinleştirici ilaç veya anestezi altında bir fiberoptik kamera ile monitör altında incelenmesi işlemidir.

Rektosigmoidoskopi: Kalın bağırsağın rektum ve sigmoid kolon ismi verilen son cm'lik kısmının ucunda ışık kaynağı ve kamerası bulunan ince bükülebilen bir aletle incelenmesi yapılmaktadır. Tanı için yapılan bir diğer işlem de karaciğer iğne biyopsisidir.

Endoskopi ile tedavi: Yemek borusu, mide ve rektum bölgesindeki yabancı cisimler endoskopi aracılığıyla çıkarılabilmektedir.

Buji ve balonla tedavi: Yemek borusunda oluşan darlıklar buji ve balon yöntemi yardımıyla genişletilebilmektedir. Ayrıca bu bölgede stent uygulamaları da yapılmaktadır.

Band ligasyonu: Karaciğer sirozuna bağlı gelişen özefagus varisi kanamalarında, kanamayı durdurmak için endoskopik olarak girilerek kanayan damarın vakumlanması ve etrafına lastik bir bant atılması işlemidir.

Polipektomi: Poliplerin kolonoskopi ile çıkarılması işlemidir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Safra kesesi için hangi bölüme/doktora gidilir?

Çoğu insan, sorun çıkarmaya başlayana kadar safra kesesine fazla dikkat etmez. Bununla birlikte, bir sorun olduğunda, bu durum oldukça acı verici olabilir ve acil müdahale gerektirebilir. Peki, Safra kesesi için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 11 Eylül Güncellenme:

Safra kesesi için hangi bölüme/doktora gidilir?

Safra kesesi, karaciğer altında konumlanan küçük bir kesedir. Ana işlevi, safra depolamak ve gerektiğinde serbest bırakmaktır. Safra kesesini etkileyen safra taşları veya kolesistit gibi birkaç birkaç hastalık vardır. Bu hastalıkların çoğu enflamasyondan kaynaklanır. Peki, Safra kesesi için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

SAFRA KESESİ HAKKINDA

Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karaciğerin alt kısmında bulunan armut şeklinde bir organdır. Yağın sindirilmesi için karaciğer tarafından üretilen bir bileşik olan safrayı depolar ve vücudun yağda çözünen vitaminleri ve besinleri emmesine yardımcı olur.

Sağlıklı bir safra kesesinde, bu işlem ağrısız olarak gerçekleşir. Bununla birlikte, safra kesesinde tıkanma meydana geldiğinde veya düzgün çalışmadığında, ciddi ağrı ve rahatsızlık meydana gelebilir.

SAFRA KESESİ PROBLEMLERİ NELERDİR?

Bazı yaygın safra kesesi sorunları şunlardır:

– Safra taşı veya kolelitiazis

Safra kesesi taşları farklı boyutlarda olabilen katı kolesterol veya pigment kütleleridir. Yüksek yağ ve safra seviyeleri kristallerin oluşmasına neden olduğunda ortaya çıkarlar. Bu kristaller zamanla birleşip taşlara dönüşebilir. Taşlar bir kum tanesi kadar küçük veya bir golf topu kadar büyük olabilir ve semptomlara neden olabilir veya olmayabilir.

– Safra yolu taşları (koledokolitiazis)

Küçük tüpler safra kesesinden safrayı taşır ve safra yolu kanalında biriktirir. Oradan ince bağırsaklara taşınır. Çoğunlukla taşlar safra kesesinde gelişir. Fakat bazen taşlar safra kesesi ile ana safra kanalına geçerek, safra kanalını tıkarlar ve çok sayıda semptoma neden olabilirler.

– Akut kolesistit

Akut kolesistit safra kesesinin akut iltihabıdır. Burada gelişen enfeksiyon sonucu safra kesesi duvarında kalınlaşma, ödem oluşur. Hastaların büyük çoğunluğunda neden safra kesesi taşlarıdır. Buna karşın safra kesesi taşı olmadan da akut kolesistit olabilir ancak istisnai bir durumdur. Genel vücut direnci düşen bazı hastalarda taş olmadan da akut kolesistit görülebilir.

– Kronik kolesistit

Birkaç akut kolesistit atağından sonra safra kesesi küçülebilir, safrayı muhafaza etme ve salma kabiliyetini yitirebilir. Bu durumda karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma belirtileri meydana gelir. Kronik kolesistit tedavisinde genellikle cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.

– Akalküloz kolesistit

Akalküloz kolesistit, safra kesesinin safra taşlarına bağlı olmayan iltihabıdır. Kronik ya da ciddi bir hastalığın bu durumu tetikleyebildiği bilinmektedir.

– Primer Sklerozan Kolanjit

Safra kanalları sistemindeki enflamasyon, skar dokuların gelişmesine, yani dokuların yaralaşıp sertleşmesine neden olabilir. Bu duruma sklerozan kolanjit denir. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu durumda bulunan hastaların neredeyse yarısı hiçbir belirti göstermez.

– Safra kesesi kanseri

Safra kesesi kanseri çok nadir görülür, ancak, ortaya çıkarsa, vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Safra kesesi kanserinin birkaç türü vardır. Bu hastalığı tedavisi genellikle çok zordur, çünkü bu hastalık hiçbir belirti göstermeden ilerler, dolayısıyla genellikle bu hastalığa erken tanı koyulamaz. Hastalığın risk faktörleri arasında safra kesesi taşları, polipleri, porselen kese, obezite ve nitrozamin gibi bazı kimyasallar yer alır.

Safra kesesi iltihabı

Safra kesesinin iltihaplanması ve içinin irinle dolması durumudur. İrin akyuvarlar, ölü dokular ve bakterileri içeren beyaz ya da sarı renkli sıvıdır. Bu durum, akut kolesistit sırasında bir safra taşı safra kesesini bütünüyle tıkadığında meydana gelebilir ve meydana geldiğinde sarfa kesesi irinle dolar. Kalp hastalarında ve diyabetli hastalarda sık görülür.

Safra kesesi polipleri

Safra kesesinin içerisinde oluşan lezyonlardır. Genelde iyi huyludur ve herhangi bir belirti göstermezler. Ancak safra kesesinde bir santimetreden büyük bir polip görülürse, safra kesesinin alınması tavsiye edilir. Bu poliplerin kanserleşme riski daha fazladır.

Porselen (kireçlenmiş) safra kesesi

Porselen safra kesesi, zaman içerisinde safra kesesinin kas duvarlarında kalsiyum birikmesinin neden olduğu bir durumdur. Bu safra kesesini sertleştirir, işlevini sınırlar ve safra kesesi kanseri riskini arttırır.

SAFRA KESESİ PROBLEMİNİN BELİRTİLERİ

Karnın orta veya sağ üst kısmında ağrı: Çoğu zaman safra kesesi ağrısı gelir ve gider. Bununla birlikte, safra kesesi problemlerinden kaynaklanan ağrı hafif ve düzensizden çok şiddetli ve sık ağrıya kadar uzanır. Safra kesesi ağrısı sıklıkla göğüste ve sırtta ağrıya neden olur.

Bulantı ve kusma: tüm safra kesesi problemlerinin ortak belirtileridir. Bununla birlikte, yalnızca kronik safra kesesi hastalığı, asit reflü ve gaz gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Ateş veya titreme: Bu vücutta bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Diğer safra kesesi semptomlarının yanı sıra, ateş ve titreme, safra kesesi problemine veya enfeksiyonuna işaret edebilir.

Bağırsak hareketlerindeki değişiklikler: Safra kesesi sorunları sıklıkla bağırsak alışkanlıklarında değişikliklere neden olur. Sık, açıklanamayan ishal kronik bir safra kesesi hastalığına işaret edebilir. Açık renkli veya kireç gibi dışkılar safra kanallarında bir soruna işaret edebilir.

İdrardaki değişiklikler: Safra kesesi sorunları olan hastaların idrarı normal idrardan daha koyudur.

Sarılık: Derinin sararması, karaciğer safrası bağırsaklara başarıyla ulaşmadığında oluşur. Bu normalde karaciğerdeki bir sorundan veya safra kesesi taşlarının neden olduğu safra kanallarındaki tıkanma nedeniyle meydana gelir.

SAFRA KEKESİ İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Safra kesesi ile ilgili sorun yaşayanların hastanelerin genel cerrahi bölümüne/doktoruna başvurmaları gereklidir.

AğrıbeyazdoktorDolargolfobezite

Gastroenteroloji Nedir? Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

Gastroenteroloji Nedir?

Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, safra kesesi ve yolları, sindirim sistemi organlarıyla alakalı hastalıkların ve bu organların sağlığını inceleyen tıp bölümüdür. Tıptaki bilimler, vücudu bölümlere ayırıp türlü uzmanlık alanlarını belirlemiştir. Bu uzmanlık alanları içerisinde ise gastroenteroloji yer almaktadır. Gastroenteroloji, insan bedeninin en önemli sistemlerinden birisi olan sindirim sistemi üzerinde uzmanlık yapılan bir tıp bölümüdür.

Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Gastroenteroloji bölümü; karaciğer, sindirim sisteminin tüm organları, safra yolları ile ilgilenen bir tıp bölümüdür. Gastroenteroloji bölümünün ilgilenmiş olduğu diğer organlar; mide, bağırsak, yemek borusu, kalın bağırsak, ince bağırsak, karaciğer, pankreas, anüs, safra kesesi şeklinde sıralanabilir. Bu organlarla alakalı olan bütün problemlerin teşhisini koyup, tedavisini üstlenen bir tıp bölümüdür.

Gastroenteroloji Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?

Gastroenteroloji uzmanı ve doktorunun baktığı hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Yutma zorluğu,
- Kanlı dışkının yapılması
- Reflü,
- Pankreas kanseri,
- Yemek borusu kanseri,
- Mide kanseri,
- İnce ve kalın bağırsak kanseri,
- Yemek borusuna yabancı bir cismin kaçması,
- Dışkıda normal olmayan rengin varlığı,
- Aşırı gaz,
- Şişkinlik,
- Çamaşır suyu gibi zararlı yağ çözücülerin neden olduğu durumlar,
- Mide yanması,
- Mide ülseri,
- Mide ekşimesi,
- Hazımsızlık,
- Uzun süreli ve geçmeyen karın ağrısı, kramplar,
- Uzun süreli ve geçmeyen kusma, bulantı,
- Karaciğer hastalıkları,
- Karaciğer yağlanması,
- Safra kesesi taşı,
- Safra kesesi hastalıkları,
- Sarılık,
- Dışkı yapmada zorluk ve bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıklara gastroenteroloji bölümü bakmaktadır.

Gastroenterolog Ne Demek?

Gastroenteroloji tıp alanında kendi içerisinde uzmanlık alanına ayrılmış olan bir bölümdür. Gastroenterolog ise, bu alanda uzmanlık yapan kişilere verilen isimdir. Birinin gastroenterolog olabilmesi adına 6 senelik tıp eğitimini almasıyla beraber, 5 senelik bir süre zarfında dahiliye uzmanlık eğitimi ve minimum olarak 3 senelik bir eğitim ile sindirim sistemi hastalıkları, hastalıkların teşhisi ve tedavisiyle alakalı yüksek lisans eğitimini almış olmaları gerekir. Bütün bu eğitim süreçlerinden geçen ve gastroenteroloji uzmanı unvanını alan kişiye gastroenterolog ismi verilir.

Gastroenteroloji Bölümünün İlgilendiği Hastalıklar Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar hakkında ayrıntılı bilgi vermek okurlara faydalı olacaktır. Bunlar;

- İnce bağırsak hastalıkları: İnce bağırsak içerisinde ortaya çıkan ülser ve bu ülserin neden olduğu kanamalar, çölyak rahatsızlığı, ince bağırsağın dar olmasına sebebiyet veren ülserlerin zor iyileşmesi, crohn hastalığı, ishal, ince bağırsak tüberkülozu gibi ince bağırsak rahatsızlıklarıyla gastroenteroloji bölümü ilgilenir.

- Mide hastalıkları: Mide kanseri, mide ülseri, mide kanaması, gastrit, mide içerisinde oluşan polipler, mideye kaçabilecek herhangi delici, batan yabancı cisim gibi her çeşit mide sorunları adına gastroenteroloji bölümüne başvurmak gerekir. Mide içerisinde ortaya çıkan anormal her türlü vaziyet dikkate alınmalıdır. En ufak belirtiler, en büyük sorunların habercisi olabilir.

- Kolon (kalın bağırsak) hastalıkları: Spastik kolon, divertiküller, ülseratif kolit, polip oluşumu, crohn hastalığı, kolon kanseri, kalın bağırsak kanaması, kolon kanseri gibi karaciğer hastalıklarının teşhisi ve tedavi süreci ile gastroenteroloji ilgilenmektedir.

- Anal ve pankreas hastalıkları: Pankreatit, pankreas kanserlerinin tümü, rektum kanseri, hemoroid, anal fissür gibi rahatsızlıklara gastroenteroloji bölümü bakmaktadır.

- Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları: Uzun süreli ya da kısa zamanlı oluşan hepatit, karaciğer kanaması, siroz, sirozun sebep olduğu kanda asit birikmesi, sirozun oluşmasından sonra meydana gelen karaciğer kanseri, siroz oluşumundan sonra ortaya çıkan böbrek yetmezliği gibi karaciğer hastalıklarıyla alakalı korunma, teşhis ve tedavi işlemleri, bu bölüm tarafından incelenmektedir. Bunun dışında safra kesesi kanseri, safra yollarının tıkanması, safra kesesi taşları gibi rahatsızlıklarla da bu bölüm ilgilenmektedir.

Gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği hastalıkların detaylı anlatımı bu şekildedir. Gastroenteroloji bölümü oldukça geniş bir alandır. Bu alandaki hastalıklara sahip olma durumunda gastroenterolog uzmanlarına başvurmak önemlidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir