diş çıkaran bebeğin kakası nasıl olur / Bu belirtiler varsa korkmayın! Bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir - Sayfa 3 - Bebek Haberleri

Diş Çıkaran Bebeğin Kakası Nasıl Olur

diş çıkaran bebeğin kakası nasıl olur

Bebeklerde diş çıkarma, bebeklerin en hassas ve zorlu dönemlerinden biri olarak adlandırılabilir. Hassas ve huzursuz bir sürece giren bebeklerde belirtiler diş çıkmadan yaklaşık ay önce başlar. Ailelerin bu döneme bilinçli ve hazırlıklı olması büyük önem taşır. Memorial Şişli Hastanesinden, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tülay Hülya Caner, bebeklerde diş çıkarma hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenleri açıklıyor.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar, Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde ortalama olarak ilk diş yedinci ayda çıkmaya başlar. Bazı çocuklar 3. ay itibarıyla erken diş çıkarmaya başlarken bazılarında ise ilk diş çıkarma ay hatta sonrasına sarkabilir. Genelde ilk olarak ön dişler çıkar. Diş, diş etine yaklaştıkça bölgede hassasiyet, kızarıklık ve şişlik görülebilir. 20 adet süt dişinin çıkması genelde 3 yaşa doğru tamamlanır. Kalıcı dişler ise 6 yaş civarında çıkar. Diş çıkarmada genellikle kalıtsal faktörler etkili rol oynar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri aşağıda listelenmiştir.

  1. Ağrı: Diş çıkarma bazı bebeklerde şiddetli ağrıya neden olur. Bu dönemde eline geçen her şeyi ağzına sokarak diş etlerini rahatlatmaya çalışır.
  2. Salya akması: Bebekler genellikle 3. aydan itibaren salya akıtır. Bu durum, diş çıkarma döneminde daha da artar. Çene ve ağız çevresinde cildin tahrişine bağlı kızarıklıklar olabilir.
  3. Huzursuzluk: Çıkmakta olan dişler yüzeye yaklaştıkça diş etlerindeki ağrı daha fazla artar.
    • Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu ne kadar sürer?
      Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu bazı durumlarda haftalarca sürebilir.
  4. İshal: Diş çıkarma döneminde artmış tükürük salgısı nedeni ile bebek sulu kaka yapabilir. Ancak bebekte ikiden fazla sulu dışkılama görülürse mutlaka doktorlarla görüşülmesi gerekir.
  5. Kulak çekiştirme ve yanak kaşıma: Diş etlerindeki ağrı buradaki sinirler boyunca kulaklara ve yanağa yayılabilir. Ancak bu şikayetler kulak enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora danışılmalıdır.
  6. Ateş: Diş etlerindeki inflamasyon nedeni ile diş çıkarma döneminde 38 dereceye kadar çıkan ateşlenme görülebilir. Eğer ateş 38 derecenin üzerine çıkarsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
  7. Uykusuzluk: İlk diş ve azı dişler çıkarken gece boyunca deliksiz uyuyan bebeklerde bile gece uyanmaları başlayabilir. Bu durumu açlıkla ilişkilendirip, bebeği sürekli beslenme doğru bir davranış değildir, yapılması gereken kendi kendine yeniden uyumasını sağlamak olmalıdır.
  8. Diş etlerinde morarma ve kanama: Bazen diş etlerinde morarma ve kanamalar olur ve kendiliğinden düzelir.
  9. İştahsızlık: Diş çıkarmakta olan bebek bu dönemde beslenmeyi reddedebilir. Özellikle katı yiyeceklere başlamış bebek bir süre bu yiyeceklere ilgisizdir. Bu durum geçicidir. Bebek gerekli gıdayı sıvı besinlerle de alabilir. Dişi çıktıktan sonra iştah normale dönecektir.

Aileden Göreceği Fazla İlgi Diş Çıkarma Sürecinde Bebeği Rahatlatıyor.

Bebekler diş çıkarma döneminde daha fazla şefkat ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Ailelerin daha fazla sevgi ve ilgisi huzursuzluğu azaltılabilir. Bebeklerin özellikle soğuk diş kaşıyıcılar ile oynaması diş kaşıntısını azaltacaktır. Ancak dile ve dudağa yapışacağından donmuş olarak verilmemeli ve plastik yerine kauçuk diş kaşıyıcılar tercih edilmelidir. Yumuşak temiz ve soğuk bir bezle diş etlerine masaj yapılabilir.

Süt Dişlerin Bakımı Büyük Önem Taşıyor

Bebeklerin dişleri çıkar çıkmaz fırçalanmaya başlanmalıdır. Normal dişlere oranla daha fazla organik madde içeren süt dişler, çürüklere karşı dirençsizdirler ve kolayca çürüyebilirler. Ayrıca süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra konuşmanın düzgün gelişimi süt dişlerin varlığına bağlıdır. Bunların da ötesinde süt dişleri kapladıkları alanı daha sonra kendi yerlerine gelecek dişler için korumakta kalıcı dişlere rehberlik yapmaktadır. Erken çürüyen dişler hem sağlık hem de estetik açıdan sorun yaratabilir.

Bebeklerde Dişlerin Erken Çürümesini Önlemek İçin:

  • Bebeğin dişleri sabah-akşam yatmadan önce yumuşak bir fırça ve sadece su ile fırçalanmalıdır. İki yaşından önce yutma riskinden dolayı macun kullanımı önerilmez. İki yaşından sonra çok az miktarda florlu diş macunu kullanılabilir.
  • Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Bu yüzden anne ve babaların da dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Eğer onlar düzenli olarak dişlerini fırçalarsa bu çocuğun dikkatini çekecektir.
  • Çocuklara, biberon veya emzikler şeker, reçel gibi tatlı maddelere batırılıp verilmemelidir. Gece uyuyan çocuğa şekerli süt veya meyve suyu alışkanlığı kazandırılmamalıdır.
  • Bebeklerin en azından ilk dört ay anne sütü ile beslenmeleri, ağız çevresindeki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişimini sağlayacaktır.
  • Biberonun neden olduğu çürümeleri önlemek için çocuklar, bir yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslemeye alıştırılmalıdır.
  • Bebeklerin geceleri ağızda biberonla uyuma alışkanlıklarına engel olunmalıdır.
  • Dişlerin çıkmaya başlaması ile gece ve sabah beslendikten sonra temiz ıslak bir tülbent ile dişler temizlenmelidir.

Unutmayın! Rutin diş hekimi kontrolleri sağlıklı dişlere sahip olmanın ilk basamağıdır. Ayrıca bebekte solunum problemleri gözleniyorsa yani burundan değil sadece ağızdan nefes alıp veriyorsa bu durum çene gelişimine olumsuz etki edebilir. Böyle bir durumda mutlaka kulak burun boğaz uzmanına danışmak gereklidir.

Dişlik ve Çıngırak Ürünlerine Göz Atın

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!

Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!


Bebekte Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeğiniz yaklaşık 4 ila 7 aylık olduğunda sıklıkla diş çıkarma belirtileri görülür. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizde ilk dişleri çıkana kadar biraz rahatsızlık olur. 3. aydan başlayıp 12 ila aya kadar olan dönemde ilk dişler büyümeye başlar ve diş etlerinden çıkar. Bu durum, diş çıkmadan hemen önce biraz şişmeye ve hassasiyete neden olur. Çok nadir durumlarda bazı bebekler dişleri çıkmış olarak bile doğabilir (yaklaşık 'de 1).

Bebekte diş çıkarma belirtilerini fark etmek ve bebeğinizin ilk küçük dişleri görünmeye başladığında yapmanız gerekenleri bilmek önemlidir. Diş çıkarma sürecinin bebeğinizi rahatsız ettiğini fark ettiğinizde bebeğinizi rahatlatma yöntemlerine göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeğiniz ilk birkaç ayda büyüyüp gelişirken bebeğinizin ön dişlerinin yaklaşık olarak 4 ila 6. ayda çıkmasını bekleyebilirsiniz ve diş çıkarma belirtileri genellikle dişin ucu görünmeden yaklaşık üç ila beş gün önce görülür. Ayrıntılı bilgileri diş çıkarma evreleriyle ilgili yazıda okuyabilirsiniz. Bebeklerde en sık görülen diş çıkarma belirtilerini şunlardır:

  • Daha fazla ısırma: Diş çıkaran bebekler, diş etlerinde hissettikleri baskıyı rahatlatmak için oyuncaklarını veya parmaklarını ısırabilir.

  • İştah kaybı: Bebeklerde iştah kaybı olur ve ağızlarındaki rahatsızlık nedeniyle yemek yemeyi veya bir şey içmeyi kabul etmezler.

  • Daha fazla salya: Bebeğin diş çıkardığını gösteren belirtilerden biri salyadaki artıştır. Salyada aşırı artışın sonucunda bazı bebeklerde ishal görülebilir, bu da pişiğe neden olabilir. Yumuşak dışkılama olduğunu fark ederseniz bebeğinizin susuz kalmadığından emin olun ve yüksek ateş yada kanlı veya iltihaplı dışkı görürseniz doktorunuza danışın.

  • Ağız çevresinde kızarıklık: Aşırı miktarda salya bebeğin ağzı, çenesi ve göğsü etrafında hafif bir kızarıklığa neden olabileceğinden bebeği gözlemlemek ve tükürüğü temizlemek önemlidir. Cildi daha çok tahriş edebileceğinden çok sık ve sert silmemeye dikkat edin.

  • Daha fazla emme: Bu belirti, ısırma gibi bebeğinizin diş etlerinden çıkacak bir dişin neden olduğu baskıyı azaltmaya çalışması sonucunda ortaya çıkar.

  • Kulak çekme: Bu bebekler diş çıkarırken çok sık görülmeyen bir belirtidir ama bazı bebekler hassaslaşan diş etlerindeki ağrıyı hafifletmek için kulaklarını çekebilir.

  • Uyumada zorlanma: Şişme ve hassasiyet sonucu rahatsızlık nedeniyle bebeğiniz geceleri veya uyku saatinde zor uyuyabilir. Bebeğinizin rahatça uykuya dalmasını sağlayacak ipuçlarımıza göz atın.

  • Huysuzluk: Bebeğinizin yeni dişleri çıkarken huzursuz veya sinirli olması normaldir. Diş çıkarma sonucunda hassaslaşan diş etleri bebeğinizin normalden daha fazla huysuz olmasına neden olabilir. Bebeğinizin dikkatini dağıtmak veya bebeğinizi kucaklamak bazen ağrıyı hafifletebilmektedir.

  • Diş çıkarırken ateşlenme: Diş çıkaran bebeğin vücut ısısı biraz artabilir ve buna genellikle diş ateşi denir. Ama 38°C üzerinde olan ateş diş çıkarmayla ilgili değildir ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık veya enfeksiyon olduğu anlamına gelebilir. Bebeğinizin çok huzursuz olması veya ateşin devam etmesi veya 38°C üzerinde olması durumunda veya bebeğinizde diğer hastalık belirtilerini görmeniz durumunda bebeğinizin doktoruyla görüşün.

Bebeğinizin dişlerinin kendisi hazır olduğunda çıkacağını unutmamanızı öneririz. Dişlerin beklenen zamanlarda çıkmaması durumunda endişelenmeyin çünkü her çocuk farklıdır. Dikkat etmeniz gereken diş çıkarma belirtileriyle ve diş çıkaran bir bebeği rahatlatmayla ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgi görseline bakabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir