prostat kan tahlili / Prostat Kanseri Tanı Testi

Prostat Kan Tahlili

prostat kan tahlili

PSA (Prostat Spesifik Antijen) denildiğinde akla ilk olarak prostat gelir. Prostat kanseri ya da diğer prostat problemleri için, PSA değerleri incelenir. PSA artışı çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir.

 

Rezum Tedavisi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Prostat Spesifik Antijen Nedir?

Prostat Spesifik Antijen, sperm kıvamının düzenlenmesinden görevli prostat organıdır. Prostat tarafından üretilen PSA molekülü, kana bir miktar karışır. BPH olarak da bilinen iyi huylu prostat büyümesine bağlı olarak, bu seviyelerin bir miktar arttığı görülür. Ancak, aşağıda yer alan durumların gerçekleşmesi halinde, anormal seviyelerde PSA total yüksekliği gözlemlenebilir:

  • Prostat iltihabı
  • Prostat kanseri
  • Prostat enfarktüsü
  • Prostat biyopsisi
  • İdrar retansiyonu
  • İdrar yolu cerrahileri
  • Prostat masajı
  • Ejekülasyon

PSA Testi Nasıl Yapılır?

Prostat Spesifik Antijen testi, hastanın kolundan kan alınarak yapılır. Bazı kan testlerinde olduğu gibi sabah aç karnına yapılmasına gerek yoktur. Günün her saatinde aç ya da tok karna gerçekleştirilebilir.

Kan Tahlilinde PSA Nedir?

Kan tahlilinde Prostat Spesifik Antijen yüksekliği, bir prostat rahatsızlığı olduğunu işaret eder. Eğer bu değer az miktarda yükselmişse, genellikle iyi huylu prostat büyümesi kaynaklıdır. Ancak anormal seviyelerde yükselme varsa, bir prostat hastalığını işaret eder.

PSA Normal Değeri Kaç Olmalı?

Prostat Spesifik Antijen değerinin 4 ng/ml seviyesinin altında olması normal kabul edilir. 4 ile 10 aralığındaki değerlere şüpheli gözle bakılırken, 10 ve üzeri değerlere yüksek değer adı verilir. PSA düşüklüğü halinde endişeye gerek yoktur.

PSA Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Prostat Spesifik Antijen seviyesinin yüksek olması tek başına büyük bir anlam taşımamaktadır. Hastadan alınan total PSA değeri, olması gereken normal değerlerin üzerindeyse, doğrulanabilmesi için serbes prostat spesifik antijen değerlerine bakmak yararlı olacaktır. Ancak yine de prostat kanseri tanısı için bu sonuçlar yeterli değildir. Tam anlamıyla prostat kanseri teşhisi koyabilmek için, hastadan prostat biyopsisi alınması gerekir.

PSA Testi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Test sonucu, hastanın testi verdiği saate bağlı olarak değişik zamanlarda çıkmaktadır. Çoğu hastanede sabah saatlerinde verilen testler aynı gün sonuç verirken, öğleden sonra verilecek kan sonucu ertesi güne kayabilmektedir.

Prostat Büyüklüğü Kaç CM Olmalı?

Normal şartlarda ortalama ağırlığını 20 gram olması gereken prostatın, çapının da 4 santimetre olması gerekir. Ancak yaşa ve fiziksel özelliklere bağlı olarak büyümesi normaldir. 40 yaşını aşmış bir erkekte 40 gram ağırlığa kadar prostat büyümesi normal kabul edilir. Peki, prostat hacmi kaç cc olmalı? Sağlıklı erkeklerde prostat hacminin ortalama 15 – 25 ml aralığında olması gerekmektedir.

Test Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Test yaptırmadan önce, test sonuçlarını değiştirecek bazı davranışlar bulunmaktadır. Testten önce bisiklet sürmek ya da ata binmek, prostata baskı yaparak, kandaki seviyenin yükselmesine sebep olabilir.

Öte yandan idrar yoluna sonda sokulması, sistoskopi gibi işlemler ya da prostat masajı gibi muayeneler de, Prostat Spesifik Antijen seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Böyle durumlarda hastaların en az 1 hafta beklemeleri ve sonrasında kan testi vermeleri tavsiye edilir. Ancak, yeme içme gibi davranışların PSA seviyesi üzerinde bilinen bir etkisinin olmadığının altı çizilmelidir.

Yükseklik Belirtileri Nelerdir?

Hastalar, idrar yaparken zorlanma yaşayabilirler. Bununla birlikte menide ya da idrarda kanla karşılaşmak da mümkündür. Bel ağrıları, bel tutulmaları gibi belirtiler de, genellikle iyi huylu prostat büyümesi belirtilerindendir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kanser tespiti için PSA testi tek başına yeterli mi?

Kanser teşhisinde PSA testi tek başına yeterli değildir. Çünkü bazı kanser türlerinin varlığında PSA üretimi olmazken, bazı türlerde fazla üretim meydana gelebilmektedir. Bu nedenle üroloji muayenesi sonrası PSA testine ek olarak farklı testler de uygulanabilir.

Psa nedir?

Psa (prostat spesifik antijen), meni kıvamında olup prostatın kendisi tarafından salgılanan bir enzimdir. Spermin sıvılaşmasını sağlayan enzim bazı durumlarda daha fazla salgılanırsa, hastalığın erken habercisi olabilir.

 

Avicenna Hastanesi Üroloji Bölümü

Üroloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi nedir?

Prostat kanserine sahip olup olmadığınızı görmek için PSA testleri kullanılmaktadır. Peki, serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi nedir? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma:

Serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi nedir?

Prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki serbest prostat spesifik antijen seviyesini ölçmek için kullanılan serbest PSA (Prostat spesifik antijen) testi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde…

SERBEST PSA TESTİ NEDİR?

Prostat spesifik antijen (PSA) testi, prostat kanseri taramasında kullanılan bir testtir. Serbest PSA testi olarak bilinen serbest spesifik-prostat antijen testi, prostat kanseri riskini tespit etmek için kullanılır. Bu test prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki serbest prostat spesifik antijen seviyesini ölçer. Genelde serbest PSA testlerinin tanı ve test sonuçlarını doğrulamak için başka PSA testleri de kullanılabilir.

Prostat bezi hücreleri tarafından üretilen bir protein olan PSA, vücutta iki şekilde dolaşır: ya diğer proteinlere bağlı veya kendi başına. Kendi başına dolaşan PSA’ya serbest PSA denir. Serbest PSA testi, bağlanmamış PSA yüzdesini ölçer; PSA testi, hem serbest hem de bağlı PSA’nın toplamını ölçer.

shutterstock_

Serbest PSA, PSA değerinin kan dolaşımında proteinlere bağlanmadan, serbest halde olan formudur. PSA total değeri ng/mL'nin üzerinde ise, serbest PSA /total PSA oranı prostat kanseri teşhisi konulmasına yardımcı olur. Serbest PSA /total PSA oranı 'den az olanlarda, prostat kanseri olasılığı artmaktadır.

Serbest PSA, total PSA’ya serbest PSA oranı olarak ölçülür. 4ng / mL ve 10 ng / mL arasında toplam PSA’sı olan erkeklerde, serbest PSA yüzdesine göre prostat kanseri bulunma olasılığını gösteren tablo aşağıdadır.

Prostat kanserinin serbest PSA olasılığının yüzdesi

– % % 56
– % % 15, % 28
– % 15 -% 20 % 20
– % 20 -% 25, % 16
% 25’ten büyük% 8

Prostat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi…İlginizi ÇekebilirProstat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

prostat

PSA Testi Nedir?

PSA Testi Nedir?

PSA testi nedir?

PSA (Prostat Spesifik Antijen), erkeklerde prostat kanseri riskini ölçmeye yarayan yardımcı bir test olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilir. Doktor muayenesi ve üroloji uzmanı gözetiminde, diğer tetkiklerle mutlaka birlikte değerlendirilmelidir.

PSA nedir?

PSA, prostat tarafından salgılanan ve meninin (semen) salgılanmasını sağlayan bir enzimdir. Spermin, sıvılaşmasını sağlar.

PSA ne için kullanılır?

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Tanısı ise prostattan alınan biyopsi ile konulmaktadır. Fakat her şüphelenilen hastaya, prostat biyopsisi uygulanmaz. Bu nedenle; prostat kanseri açısından riskli 50 yaş üzerindeki erkeklere, PSA testi adı verilen bir kan tahlili yapılmaktadır. PSA, prostat tarafından salgılanan ve meninin (semen) salgılanmasını sağlayan bir enzimdir. Bu enzim, sadece prostat kanserinde salgılanmaz. Prostat büyümesi ve prostat iltihaplarında da salınımı ve de kana geçmesi artar. PSA tüm sağlık kuruluşlarında yapılan, ulaşımı kolay bir test olduğu için sıklıkla yapılan bir testtir, ancak her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

PSA’nın normal değeri kaç olmalıdır?

PSA’nın olması gereken değerleri yaşa göre değişmektedir. 40 yaşındaki bir insanda 1’ken, yaşlarında olan bir kişide 2 kabul edilebilir, 60’larda 4’ü, 70lerde ise 6’yı normal sınır değer olarak sayabiliriz. Ancak değerler bu sayıların altında ise PSA, bu prostat kanseri riski yoktur demek değildir. PSA, normal sınırlardayken bile prostat kanseri riski vardır. Bu nedenle, PSA değeri; tek başına prostat kanseri tanısında kullanılmamaktadır. Bu sebeple, doktor muayenesi oldukça önemlidir. Doğru tanıyı koyacak olan kişi, üroloji uzmanıdır.

PSA testi tek başına yeterli midir?

Bazı kanser türleri PSA üretmemektedir. Bazı kanser türleri ise, oldukça yavaş nükseder ancak PSA salınımları fazladır. Bu nedenle; PSA testi tek başına bir anlam ifade etmemektedir. PSA testi, prostat kanserinde; bir ihtimal vermekle birlikte kesin bir tanı koymaz. Burada önemli olan bir üroloji uzmanının muayenesidir. Burada ürolog; muayeneden sonra gerek PSA testi, gerek diğer tetkik yöntemleriyle en doğru tanıyı koyacak kişidir. Tedavide ne yapılması gerekiyorsa, bir üroloji uzmanı kontrolünde yapılması en sağlıklısıdır.

Sağlık

Haberin Devamı

OKUR MEKTUBU

Prostat tahlili kesin sonuç verir mi?

60 yaşındayım. Prostat konusunda kaygılıyım. Çevremde bir kaç kişide prostat kanseri teşhis edildi. Bilmiyorum bu kanser eskiye göre daha mı görülüyor. Bir kan tahlilinden bahsediliyor. Bana da yaptılar. Bu PSA denilen tahlil prostat kanseri olup olmadığını kesin olarak ortaya koyar mı?

seafoodplus.info / ANKARA

50 yaşın üzerindeki erkekleri tehdit eden sağlık sorunlarından biri olan prostat kanseri, kan tahlili ile de teşhis edilebiliyor. Bunu sağlayan, size de yapılan prostat spesifik antijen (PSA) tahlili. PSA, menide bol miktarda bulunan ve jel halindeki meninin sıvılaşmasını sağlayıcı bir enzimdir. Bu da sperm hücrelerinin meni içinde yüzebilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı bir erkeğin kanında PSA çok az miktarda bulunur. Eğer prostatta bir sorun olursa, bir mililitre kandaki PSA miktarı 4 nanogramın üzerine çıkar. Eğer kandaki değer 10’un üzerine çıkmışsa prostattaki sorunun kanser olması ihtimali çok daha yüksektir. Kan tahlili ile prostat kanseri teşhisinde en önemli sıkıntı, kandaki PSA değerinin 10’un altında olması halinde doğmaktadır. Tıp bu alanda da gelişmeler sağladı. Bu durumda PSA’nın proteinlere bağlanmamış serbest şekli (Free PSA) yardımcı oluyor. Prostat kanseri olmayan erkeklerde PSA’nın yüzde 75’ı bağlı, yüzde 25’i serbest haldeyken, prostat kanseri olanlarda bu oran yüzde 90 bağlı PSA’ya karşılık, yüzde 10 gibi serbest PSA olmaktadır.

Yani sizde yapılan tahlilde, kanınızdaki PSA değeri 4’ün altındaysa ve ayrıca yapılan Free PSA oranı da uygunsa, prostat kanseri olma riskiniz çok az.. Toplam PSA değerinin 4’den yüksek olduğu hallerde de Free PSA oranı teşhis konusunda yardımcı oluyor.

50 yaşını geçmiş erkeklerin periyodik sağlık kontrollerinde kolayca yaptırabilecekleri bir kan tahlili ile, prostat kanserini başlangıç halinde teşhis etmeleri mümkün olabiliyor. Ancak ürolog bir hekimin yapacağı muayeneyi de ihmal etmemek gerekiyor. Prostat kanseri, erken teşhis ve uygun bir tedavi ile, başarılı olarak tedavi edilebilen bir hastalık türüdür.

Son yıllarda çevrenizde, prostat kanserli hastalara daha sık rastlamanızın nedeni, bu hastalığın çoğalmasından değil, teşhis imkanlarının çoğalması ile mevcut kanserlerin daha sık teşhis edilmesine bağlıdır.

FAKS: (0 ) 01 39

E-MAİL: [email protected]

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir