açlık şekeri tokluk şekeri / Tokluk Kan Şekeri Nedir? ⋆ Prof. Dr. Alper Çelik

Açlık Şekeri Tokluk Şekeri

açlık şekeri tokluk şekeri

Tokluk kan şekeri en anlaşılır tabiri ile kişinin yemek yedikten iki saat sonra ölçülen kan şekeri seviyesidir.

Tokluk kan şekeri seviyesini ölçülmesi için kişiye parmaktan damla kan alımı ile ölçüm yapan şeker aletleriyle ölçüm yapılır ve kan şekerinin ne seviyede olduğuna bakılır. Özellikle bu uygulama şeker hastalığı riskinin olup olmadığının belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Genellikle aç karnına ölçülen kan şekeri esas alınsa da tokluk kan şekeri seviyesi de bazı değerlerin belirlenmesi açısından gerekli bir ölçüttür. Bu şeker seviyesinin normal seviyede kabul edilebilmesi için yapılan ölçüm değerinin 80 mg/dl ile mg/dl arasında olması gerekir. Eğer ölçüm şeker yükleme şeklinde yapılıyorsa elde edilen değer mutlaka mg/dl altında olmalıdır.

Tokluk Kan Şekeri Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Tokluk kan şekeri yüksekliği tanısı koyulabilmesi için ölçüm sonucu elde edilen değer mg/dl üzerinde olmalıdır. Bu durum şeker hastalığının varlığına işaret etmekte olup eğer çıkan değer 14 ile mg/dl arasında ise bu durum gizli şeker olduğunu gösterir. Ölçüm sonucunda ortaya çıkan değerler özellikle son on yılda tokluk kan şekerinin şeker hastalığı teşhisindeki önemini ortaya koymaktadır. Eğer elde edilen değer çok yüksekse bu durumda kişilerde şeker hastalığı ile birlikte damar sertliği de görülecektir. Sonucun doğru olabilmesi adına hastaların ölçüm öncesinde alkol ve sigara kullanmamış olmaları gerekir. Ulaşılan sonuç yüksekse bu durumun altında yatan farklı sebepler olabilir.

Tokluk Kan Şekeri Yüksekliği Belirtileri

Tokluk kan şekeri yüksekliği belirtileri sayesinde şeker seviyesi daha fazla ilerlemeden normal seviyeye indirilebilir. Bu belirtiler arasında sık sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, bulanık görme ve seyrek de olsa görme kaybı, kısa süreli açlık halinde sinirlenme, normalden daha fazla su içme isteği, halsizlik, geçmeyen yorgunluk ve bitkinlik, sürekli açlık hissi gibi durumlar yer alır.

Tokluk kan şekeri seviyesinin yükselmesi iyi kolesterolün düşmesi, kalp damar hastalıklarına daha kolay yakalanma, beyin kanaması riskinin artması, yüksek tansiyon hastası olması riski gibi hastalıkların oluşumunu tetiklemektedir.

Yaşanan belirtileri ve şikayetleri en aza indirmek adına hastalar az ve sık yemek yemeye özen göstermeli, doktor tarafından verilen ilaçları düzenli kullanmalı, fazla kilo varsa zayıflanmalı, içerisinde nişasta, un ve şeker içeren besinlerden uzak durmalı, gün içerisinde bol su içmeli ve tam tahıllı gıdalarla beslenmelidir.

Tokluk Kan Şekeri Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Tokluk kan şekeri düşüklüğü ölçüm sonucunun 50 mg/dl altında çıkmasıdır. Hipoglisemi olarak isimlendirilen bu durum bazı belirtilerle ortaya çıkar. Ölçüm genellikle parmaktan damla kan alınmasıyla yapılır. Bu düşüklüğü en yaygın sebebi sağlıksız ve düzensiz beslenme olarak ifade edilir. Aynı zamanda karbonhidrat yönünden zengin beslenmek de kan şekeri seviyesinin düşmesine sebep olacaktır. Bu durumu yaşayan kişilerin mutlaka doktora görünmeleri gerekir. Eğer uygulanacak tedavi programı için geç kalınırsa hayati problemler meydana gelebilir. Düşüklüğün normal seviyeye çıkarılabilmesi için sağlıklı beslenmeye önem verilmelidir.

Kan şekeri seviyesinin düşmesiyle birlikte hastalarda böbrek ve kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu durum yaşandığında hastayı doğrudan şeker hastası diye tabir etmek yanlış olacaktır. Düşüklüğün görülme yaşı ve sebebi kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Tokluk Kan Şekeri Düşüklüğü Belirtileri

Tokluk kan şekeri düşüklüğü belirtileri gerginlik, aşırı şekilde sinirli olma, asabiyet, titreme, terleme ve aniden üşüme, kaygılı bir ruh hali, duygu durum bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, dalgınlık, nazın yükselmesi, sıklıkla mide bulunması, bilincin işlevlerinde yavaşlık, sık sık baş dönmesi, görmede bulanıklık ve görme problemleri, şiddetli şekilde baş ağrısı, dudak ile dil bölgesinde uyuşma ve karıncalanma, ağlama krizleri ve uykuda kabus görme olarak ifade edilir.

Belirtilere ve kan şekeri ölçümüne göre kendisine şeker hastası tanısı koymuş olan kişilerin haftada bir kere şekerini ölçmesi ve bunu kayıt altına alması istenir. Böylece düzenli şeker takibi yapılarak seviye kontrol altında tutulmaya çalışılır. Bununla birlikte hastanın ideal kiloda kalması önemlidir. Öğün atlanmamalı ve doktor tarafından verilen beslenme listesine birebir uyulmalıdır. Tüketilen besinlerin şeker seviyesi ölçüm sonuçlarına göre değerlendirilmesi ve herhangi bir zararı olmayacaksa yenilmelidir. Bu hastalıkla ilgili halk arasında pek çok yanlış bilgi dolaştığından bunların hepsine itibar edilmemelidir.

Benzer Yazılar

Tokluk Ve A&#;lık Şekeri Ka&#; Olmalı? A&#; Karnına Kan Şekeri Değeri Ka&#; Olmalıdır?

Tokluk ve Açlık Şekeri Kaç Olmalı?

Açlık kan şekeri diyabetli kişiler için oldukça önemlidir. Yapılan kan testi sonucunda kandaki glikoz değeri, mg/dl veya üstünde çıkması durumunda başka bir gün test aç karnına tekrarlanır ve sonucun yine aynı değerlerde çıkması halinde diyabet tanısı koyulabilir. Açlık kan şekeri ölçümlerinde genel değerlendirmeler mutlaka doktor tarafından takip ve kontrol edilmelidir. Tokluk kan şekeri ise, kişinin yemek yedikten sonraki kandaki glikoz seviyesini ifade eder. Kan şekeri testi, kişi açken ve tokken farklı sonuçlar verir.

Diyabet tanısının koyulabilmesi için açlık kan şekerinin yanı sıra tokluk kan şekerine de bakılması gerekir. Tokluk kan şekerinin sonuçları, uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Tokluk şekeri yüksek olan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır. Tokluk kan şekeri ölçümü yemek yedikten 2 saat sonra yapılmalıdır. Tokluk kan şekeri yemek yedikten 1 saat sonra mg/dl ve 2 saat sonra ise, mg/dl veya altında olması gerekir. Tokluk kan şekerinin mg/dl ve üzeri olması durumunda diyabet tanısı koyulur.

Aç Karnına Kan Şekeri Değeri Kaç Olmalıdır?

Açlık kan şekeri, diyabetliler için çok önemlidir. Aç kanına yapılan glikoz testi mg/dl ve üzerinde olması durumunda başka bir gün test tekrarlanır. Sonuç yine aynı değerlerde çıkarsa diyabet tanısı koyulabilir. Açlık kan şekeri;

50/70 mg/dl: hipoglisemi olabilir.
70/ mg/dl: normal kabul edilir.
/ mg/dl: gizli şeker olabilir.
mg/dl üzeri: diyabet olabilir.

Kan Şekeri Nasıl Dengelenir?

Kan şekerini dengelemek için uzmanların tavsiye ettiği gıdalarla beslenmek gerekir. Düşük kan şekerini yükseltmek için yapay şeker ve tatlı yiyecekler tüketmek yanlıştır. Şekerin dengede kalabilmesi için öğün atlamadan sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Aynı zamanda vücudun şeker ihtiyacını da meyve ve kuruyemişler ile karşılayabilirsiniz. Öğün atlamadan sağlıklı bir şekilde beslenmek, ekşi maya ve tam buğday ekmekleri, tam tahıllı ürünler, doğal besinler tüketmek gerekir. İnsülin direncinin yeterli bir şekilde çalışmasını sağlamak, kandaki şeker seviyesinin dengelenmesi, sağlıklı yeme içme alışkanlıklarının kazanılmasının yanı sıra düzenli spor ve egzersiz yapmak da oldukça önemlidir. Spor ve egzersiz, kandaki glikoz miktarının enerjiye dönüşmesini sağlar. Kan şekerinin düzenlenmesi için uzman hekimlerin önerileri ise;

Öğün atlanmamalı,
Öğünlerde doğal ve tam tahıllı besinler tüketilmeli,
Öğünler arası hafif atıştırmalıklar tüketilerek aşırı açlığın önlenmesi sağlanmalı,
Her gün düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapmak,
Ana ve ara öğünlerde çiğ sebzelere, tam tahıllı besinlere, baklagil, bulgur gibi posalı gıdaların tüketilmesine özen gösterilmeli,
Ani gelen tatlı krizleri için hafif ve sütlü tatlılar tüketilmeli,
Gün içinde vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını tam olarak karşılayabilmek için bol bol su içmeniz gerekir.

Şeker Hastalığından Korunmak İçin Öneriler

Şeker hastalığına yakalanma riskiniz yüksekse, ailenizde diyabet öyküsü varsa yeme içme alışkanlıklarınızı değiştirmeli ve düzenli olarak spor ve egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Şeker hastalığından korunmak için az az ve sık sık yemek yemeye özen göstermeniz gerekir.

Açlık ve Tokluk Kan Şekeri Değerleri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Nedir ?

‘Şekerim düştü’, ‘Şekerim yüksek çıktı’ gibi cümleler size de tanıdık geliyor mu? Peki nedir bu şeker diye daha önce hiç düşündünüz mü? Kan şekeri olarak da bilinen glukoz tükettiğimiz besinlerden gelir. Vücudumuz, bazı yiyecekleri kan dolaşımında dolaşan bir şeker olan glukoza sindirir ve kan şekerini oluşturur.

Kandaki şeker yani glukoz her zaman bir denge içindedir. Bu dengenin bozulması yani kan şekerinin olması gerekenden az veya çok olması sağlık sorunlarına yol açabilir.

Açlık kan şekeri nedir?

En az saatlik açlık sonrasında kanda ölçülen glikoz düzeyini açlık kan şekeridir. Sağlıklı kişilerde açlık kan şekerinin normal değerleri 70 – mg/dl arasında kabul edilir. Hamilelerde açlık kan şekeri değeri ise 95 mg/dl altında olmalıdır. Açlık kan şekerinin 60 mg/dl altında ölçülmesi, hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir.

Açlık kan şekerinin mg/dl üzerinde ölçülmesi şeker hastalığı açısından riskleri ifade eder. mg/dl üzerinde ölçülmesi ise şeker hastalığının tanısal kriteridir.

Tokluk kan şekeri nedir?

Besin alımından 2 saat sonrasında ölçülen kan şekeri düzeyidir. mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekeri değeri, şeker hastalığı açısından risk teşkil ederken, mg/dl üzerindeki tokluk kan şekeri değeri şeker hastalığının tanı kriteridir.

Peki Kan Şekerini Nasıl Ölçebilirsiniz ?

Diyabet hastaları ve risk taşıyan bireyler için kan şekerinin normal seviyesini bilmek ve düzenli ölçüm yapmak çok önemlidir. Kan şekerini kan tahlili yaptırarak öğrenebilirsiniz. Ama daha kolay yöntemleri de elbette var. Evde kan şekerini düzenli olarak izlemek için bir elektronik kan şekeri ölçüm cihazı veya sürekli glukoz ölçüm monitörü (CGM) kullanılabilir. Ayrıca 3 aylık kan şekerinizin ne olduğunu görmek için hemoglobin A1c (HbA1c) testi de yaptırılabilir.

Düşük ve Yüksek Kan Şekeri Belirtileri

Düşük Kan Şekeri Belirtileri

Hipoglisemi, kandaki şeker seviyesinin normalin altına düşmesidir. Kan glikoz değeri, normalde mg/dl arasında iken, şeker düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi ‘hipoglisemi’ yani ‘düşük kan şekeri seviyesi’ olarak tanımlanır. Fazla insülin veya oral antidiyabetik kullanmak, gereksinimden az karbonhidrat tüketmek, alkol kullanmak, menstrüasyon dönemleri, insülin enjeksiyonlarının yerini değiştirmek, sindirim problemleri ve ilaçları yanlış zamanda kullanmak kan şekerini düşürebilmektedir.

Belirtiler tansiyon düşüklüğüyle karıştırılabilir. Hipoglisemi belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak özellikle; halsizlik, yorgunluk, terleme, bilinçte karışıklık, baş dönmesi, bulanık görme, açlık, titreme gibi belirtilere dikkat etmek gerekmektedir.

Eğer kan şekeri ölçme aletiniz varsa, kan şekerinizi ölçerek ölçüm sonucuna göre; eğer kan şekerinizi ölçme imkanınız yok ise hipoglisemi bulgularına göre hareket etmelisiniz. Kan şekeriniz düştüğünde en doğru seçenek basit karbonhidratlardır. gr karbonhidrat içeren besinler alınmalıdır. Şeker, meyve suyu bu gibi durumlarda kan şekerini hızlı yükselten besinlerdendir.

Yüksek Kan Şekeri Belirtileri

Yüksek kan şekeri (hiperglisemi) ise açlık kan şekerinin mg/dl ve üzerinde olmasıdır. Tip1 ve Tip 2 diyabet dışında, ilaçlar, enfeksiyonlar, pankreas hastalıkları, kortizon kullanımı ve travma gibi durumlarda da kan şekeri yükselebilmektedir. Çok su içme, sık idrara çıkma, sık acıkma, bulanık görme, kilo kaybı, yorgunluk, baş ağrısı, yaralarda geç iyileşme, ağız kuruluğu gibi belirtileri vardır.

Kimler Risk Altında?

İdeal kilosunda olmayanlar, ailesinde şeker hastalığı olanlar, hareketsizlik, yüksek stres, fazla karbonhidrat alımı, kan yağlarının yüksek olması ve bazı hastalıklar da daha sık görülmektedir.

Kan şekerinin yüksek olması organ ve dokular için tehlikeli. Göz, kalp ve damar, böbrek, kemik ve eklem sağlığı için kontrol altında tutulmalı.

Kan Şekeri Neden Düşer ve Yükselir?

Kan şekerinin dalgalanmasının altında bir çok sebep yatıyor olabilir. Açlık tokluk durumu, egzersiz, stres, bazı hastalıklar kan şekeri seviyesini etkileyen bazı sebeplerden.

Uzun Süre Aç Kalmak Kan Şekerini Yükseltir mi?

Uzun süre aç kaldığınızda şekerin düşmesini beklersiniz değil mi? Aslında çokta haksız değilsiniz. Ama açlık durumunda vücudun birinci yakıt kaynağı glikozdur. Vücut kas ve karaciğer depolarında bulunan glikojeni kullanmaya başlar saatten uzun açlıklarda ise vücut karbonhidrat dışı kaynaklardan enerji elde etmeye çalışır.  Açlık durumunda kan şekerinin düşmesine yanıt olarak salgılanan stres hormonları kan şekerinin yükselmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla sağlıklı bireylerde uzun süren açlık durumlarında vücut kan şekerini dengeleme eğilimindedir.

Uyurken Kan Şekeri Yükselir mi?

Uyurken kan şekerimizin düşmemesi için karaciğer çeşitli yollarla glikoz üretir. İnsülin direnci veya yetersizliği durumunda ise kandaki glikoz dokulara giremediği için kan şekeri yüksek seviyede kalabilir. Özellikle tip 1 diyabet hastaları gece mutlaka kan şekerini takip etmelidir.

Kan şekeriniz düştüyse!

Kan şekeri düştüğünde kan şekerini hızlı yükseltecek basit karbonhidratların tüketimi önerilir. gr karbonhidrat içeren besinler ( parça şeker, ½ bardak meyve suyu, 1 yemek kaşığı bal) alınmalıdır. 15 dakika bekledikten sonra kan şekeriniz hala düşükse gr karbonhidrat daha alabilirsiniz.

Kan Şekerini Yükselten Besinler!

Bir besinin kan şekerinizi yükseltmesi için illa şeker içermesi veya  ağzınızda şeker tadı bırakması gerekmiyor. Basit karbonhidrat içeren beyaz ekmek ve undan  yapılmış gıdalarla içecekler, vücutta parçalanarak şekere dönüşür ve kan şekerinizi hızlıca yükseltebilir.. Diyabetli olmasanız bile insülini  uyarmamak ve kan şekerinizi ‘zıplatmamak’ için bazı besinlerden uzak durmanız faydalı olur. Kan şekerini zıplatan besinler yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kan şekeri kontrolünü sağlayabilmek için;

3 saatte bir ara öğünlü beslenme ile kan şekerinizin düşmesini engelleyin.

Ana ve ara öğünlerde lif zengini salatalar, tam tahıl ürünleri ekleyin.

Ara öğünlerde meyve tüketilecekse yanında protein veya yağ ile birlikte tüketilmelidir. Örneğin 1 porsiyon meyve ile 1 su bardağı süt tüketimi kan şekeri kontrolünde faydalı olacaktır.

Basit şeker içeren tüm yiyeceklerden uzak durun.

Kan şekerini hızlı yükseltebilen pirinç, patates, beyaz unlu ürünlerin tüketimine dikkat edin.

Kan şekerinin yönetiminde egzersiz faydalıdır. Açken yapılmamalıdır. Tip 1 diyabet hastaları ise egzersiz öncesi mutlaka kan şekerini kontrol etmelidir.

Alkol kan şekerini hızlıca düşürebileceği için tüketimine dikkat edilmelidir.

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

A&#;lık şekeri mi tokluk şekeri mi?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Sağlığına özen gösteren herkesin bedenindeki “şeker-insülin dengesi” hakkında fikir sahibi olması lazım.

Haberin Devamı

Kanımızdaki şeker dengesi, sağlığımızı “damardan” etkileyen mühim bir konu. Kan şekerinin düşüklüğü de (hipoglisemi), yüksekliği de (hiperglisemi) önemli birer sağlık sorunu.
Konu sadece açlık ve tokluk şekeri izlemekle de bitmiyor. Sağlığını izleyen herkesin bedenindeki “şeker-insülin dengesi” hakkında da fikir sahibi olması lazım.
En doğru yaklaşım açlık ve tokluk kan şekerleri, açlık ve tokluk insülin değerleri ile hbA1c seviyelerini yılda bir-iki defa öğrenmekten geçiyor.
Özeti şu:
Kan şekeri profilinizi tam olarak anlamak ve fazla kilolu, yağlı karaciğerli, diyabetli, gutlu, hipertansiyonlu biri olmamak istiyorsanız, bu beşli değerlendirmeyi yılda bir defa ve birlikte yapmanızda fayda var.

Çay zevkiniz gün boyu sürsün

Çaydaki kateşinler ve kuvarsetinin damarları koruduğu, kalp krizi ve inme riskini azalttığı, bellek kaybını yavaşlattığı, kansere karşı koruma sağladığının anlaşılması çayı sadece lezzetli bir içecek olmaktan çıkarıp doğal bir ilaç yaptı.
Peki, bu içecekten daha iyi ve daha etkin nasıl faydalanabiliriz? Çayı ne zaman içersek daha fazla sağlık yararı kazanabiliriz?
Çözüm şu: Çayın içindeki antioksidanların bedenimizdeki etkisi içimden dakika sonra başlayıp 2 saat sonra bitiyor. Bu bilgi çay keyfini günün belirli bir zamana sıkıştırmanın yanlış olduğu, en akılcı yaklaşımın gün içine yaymak olacağını gösteriyor.
Sabah kahvaltıda arka arkaya birkaç bardak çay içmek yerine bir bardak sabah, bir bardak öğlen, bir bardak da akşamüzeri içmek daha doğru olanı.

Haberin Devamı

Menüde protein artınca kilo kontrolü kolaylaşıyor

Protein miktarı yükseltilmiş ve probiyotiklerden zenginleştirilmiş bir beslenme modeli yeni nesil diyet trendlerinin en çok rağbet edileni.
Uzun süre tok tuttukları, metabolizmayı hızlandırdıkları ve enerji yoksunluğuna sürüklemedikleri için daha çok tercih ediliyor.
Ana öğünlerde kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, yoğurt, peynir gibi protein içeriği yüksek hayvansal besinlere ve/veya mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar gibi protein zengini bitkisel gıdalara ağırlık vererek, atıştırmalarda badem, fındık, ceviz yiyip içecek olarak ayran tercih ederek protein bakımından güçlendirilmiş bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Ama bunu yaparken yiyecekleri sınırsız miktarlarda tüketebileceğinizi düşünmeyin ve yürümekten asla vazgeçmeyin.

Haberin Devamı

B12 iştah açmaz

Hiçbir vitamin -ve tabiî ki B12 vitamini- iştah açmaz. İstisnai durumlar olabilir mi? Olabilir!
Mesela şiddetli bir vitamin eksikliği sebebiyle ciddi iştah kaybı söz konusu ise o eksiğin yerine konulması sonrasında eski sağlıklı durum da, kaybolan iştah da yerine gelir. Yani “artan” değil, “yeniden kazanılan” sağlıklı bir iştah düzeyi söz konusu olur.
Gelelim detaylara
Suda eriyen, ısıya dirençli, ışığa duyarlı B12 vitamini karaciğerde depolanır. Sinir kılıfının (miyelin) korunması, kemik iliğinde alyuvar (eritrosit) yapımının artması, demirin depolanması, ağrı eşiğinin düşürülmesi, enerji sağlama, tepkime zamanını kısaltarak beyin etkinliklerine destek olma, toksinlerin atılması, homosistein yapımının engellenerek kalp-damar sistemine destek olma B12’nin başlıca görevleridir.
Bu görevlerin çoğunu da bir başka B grubu vitamin ile folik asitin desteğiyle başarır.
Eksikliğinde; halsizlik-güçsüzlük, denge bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, yürüme güçlüğü, unutkanlık, yoğunlaşma yetisinde azalma, ileri dönemlerde bunama belirtileri ve psikiyatrik bulgular ortaya çıkabilir.
Bu vitamini en çok karaciğer ve böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta sarısından kazanabiliriz.

Haberin Devamı

Basit hatalar da başınızı döndürebilir

Hafif baş dönmelerinin nedeni genelde basit hatalardır. Diyelim ki sadece 2 saatlik bir uykuyla sabah kalkıp işe gittiniz. İşyerinizde beş-altı defa baş dönmesi atağı yaşadınız, bu normaldir. Çünkü uykusuzsunuz. Uykusuzluk denge merkezinizin kontrol dışına çıkmasına neden olur.
Diyelim ki stresli bir gece geçirdiniz, uyuyabilmek için bir uyku ilacı aldınız. Ertesi gün başınızın dönmesi yine doğaldır.
Alışkın değilseniz, içki de baş dönmesine sebep olabilir. Aşırı çalışmak, aşırı stres de baş dönmesine yol açabilir.
Sorunun kaynağında bazen de beslenme yanlışlarınız yatar. Çok aşırı tuzlu gıda tüketmek, çok kahve, çok çay içerek fazla miktarda kafein almak da baş dönmesine neden olur. Kafein zengini çikolata yemek bile baş dönmesinin sorumlusu monash.pwı gıda toleransı bozukluklarında da kulak çınlaması ve baş dönmesi görülebilir.
Bilmeniz gereken nokta şudur: Her baş dönmesi acil değildir ve her baş dönmesi hayati bir tehdit anlamına gelmez.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma sorunu gizlenmemeli

İdrar kaçırma probleminden şikayetçiyseniz, bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Çünkü bu sorun birçok mühim hastalığın işareti olabiliyor. Sorunun en sık görülen nedenleri şunlar:
◊ İdrar kaçırma, MS (multipl skleroz) hastalığının ilk belirtilerinden olabilir.
◊ Parkinson ya da diğer nörolojik hastalıkların da idrar tutamama ve kaçırma gibi sorunlara yol açtığı biliniyor.
◊ Bazen şeker ya da tiroit hastalarının da yaşadığı bu problemin arkasında söz konusu sağlık sorunlarının olup olmadığını anlamak için birkaç basit kan testi yeterli olacaktır.
◊ Bazı depresyon vakalarında idrar kaçırma görülebiliyor.
◊ Prostat ve mesane ameliyatlarından sonra bu problem ortaya çıkabilir.
◊ Bazen de sorumlu kullanılan ilaçlardır.
◊ İdrar yollarındaki taş, tümör ve iltihaplar idrar kaçırma nedeni olabiliyor.
◊ Menopoz ve andropoz döneminde de çok sık rastlanan bir problem olduğu aklınızda olsun.

#Osman M&#;ft&#;oğlu#Kelebek#Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır