emeklilik hesaplama formu / One moment, please

Emeklilik Hesaplama Formu

emeklilik hesaplama formu

Emekli Maaşı Hesaplama

Emeklilik Hesaplama (Ne Zaman Emekli Olurum)

Güncelleme: Yayımlama: Okuma Süresi: 3Dakika

MGC LEGAL

Emekli Maaşı Hesaplama

&#;Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?&#; Sorunuzu MGC Legal ekibi bu makalede detaylı olarak cevapladı. Emekli Maaşı Hesaplama makalemiz; sadece bilgilendirme amaçlıdır. MGC Legal, Emekli Maaşı Hesaplaması yapmamaktadır!Emekli Maaşı Hesaplama Formülü ve dahası aşağıda yer almaktadır. İşte detaylar&#;

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Emekli maaşı hesaplamak için; çalıştığınız süre ve ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kriter baz alınır ve bu şekilde emekli maaşınız hesaplanır. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla emekli maaşı aldığını gözlemlemekteyiz.

4A SGK Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli yaşı ve prim hesaplaması örneği olarak, tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel unsur sigorta başlangıç tarihidir. Ancak, tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel unsur prim gün sayısını ne zaman doldurduğudur.

Örneğin, yılında sonra girişi olan erkek çalışan (4A) prim gün sayısını yılına kadar doldurabilirse 60 yaşında, ancak &#;den sonra prim gün sayısını doldurursa her 2 yıl için 1 emeklilik yaşı artarak ve sonrasında 65 yaşında emekli olabilecek.

Önemli Not: MGC Legal, Emekli Maaşı Hesaplaması yapmamaktadır!

yılından önce 4A SGK sigorta girişi olanların emekli maaşı hesaplaması kat sayı ve aylık bağlama oranı, gösterge rakamı kullanılarak yapılır. Karışık bir formüle sahip olan emekli maaşı hesaplaması şu şekilde örneklendirilebilir; mesela, yılında emekli olacak bir kişi için esas alınacak değerler, yılına ait olacaktır. Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır.

Kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken son 10 yılın kazancı değerlendirilir. Daha sonra, kişinin son 10 yıldaki kazancı 10’a bölünür, yıllık ortalama kazancı bulunur. Bu hesaplama sonrasında bulunan değer, gösterge tablosu ile karşılaştırılarak en yakın değer, gösterge rakamı olarak kabul edilir. 4A emekli maaşı hesaplama için Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan adresten sorgulama yapılabilir.

4B (Bağ-Kur) Emekli Maaşı Hesaplama

yılından öncesi için yapılan hesaplamalarda en son basamaktan 1 tam yıl prim ödemesi gerçekleşmiş ise; primin %70’i maaş olarak bağlanır. Son basamaktan ödenmemiş durumlarda ise bir önceki basamağa göre hesaplanır.

yılları arası için 4B emeklilik maaşı hesaplama formülü;

  • [Ağırlıklı Ortalama X Aylık Bağlanma Oranı = 4B Emekli Maaşı]
  • [ Yılları Arası Toplam Prim Gün Sayısı / Toplam Prim Gün Sayısı = Ağırlıklı Ortalama]

Şeklindedir.

Önemli Not: MGC Legal, Emekli Maaşı Hesaplaması yapmamaktadır!

yıllı sonrasındaki dönemde 4B emekli maaşı hesaplama formülü;

  • [Ağırlıklı Ortalama X Aylık Bağlama Oranı= 4B Emekli Maaşı]
  • [Büyüme Hızı ve TÜFE Rakamları Ortalaması = Ağırlıklı Ortalama]
  • [ Yılı Sonrası Yatan Toplam Prim Gün Sayısı / Toplam Prim Gün Sayısı = Dönem Ağırlığı]

Şeklindedir.

Önemli Not: MGC Legal, Emekli Maaşı Hesaplaması yapmamaktadır!

Kendi adına çalışıp sigorta primlerini yatıran Bağ-Kurluların emekli aylığı hesaplanmasında da aynı SSK’lıların (4A) olduğu gibi üç dönem çalışmaları ve bu çalışmaların karşılığında belirlenen aylık bağlama oranı söz konusu oluyor.

Bu kapsamda, yılında önceki dönemde, yüksek gelir düzeyi üzerinden yani en yüksek basamaktan prim ödeyen Bağ-kurluların emekli olduklarında alacağı aylıklar daha yüksek oluyor. 1 Ekim tarihi sonrasında Bağ-Kurlu emeklilerin maaşlarında ne yazık ki düşük sistemden hesaplama yapılıyor. Bu yüzden, emekli aylığının yüksek olmasını isteyen Bağ-Kurluların sigorta primine esas kazançlarını yükseltmeleri ve SGK’ya yüksek basamaktan prim ödemeleri büyük önem teşkil ediyor.

Bağ-Kurluların yılında SGK’dan alabilecekleri en düşük emekli maaşı TL olarak düzenlenmiştir. Bu tutar üzerinde promosyon ve ikramiyeler eklenmemiştir.

Ayrıca, tarım emeklilerinin dahil olduğu Bağ-Kurda TÜFE hesaplamasına göre kurumdan alınacak emekli maaşlarının tutarı hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra; alınacak emekli maaşında, sigortalının emeklilik süresine göre değişiklik de görülebilmektedir.

Bağ-Kurluların emeklilik özelliklerine göre birbirlerinden farklı miktarlarda zamlı emekli maaşları almaları mümkün olmaktadır. Bu yüzden, Bağ-Kur emeklisi olan herkes aynı maaşı alamaz.

4C Emekli Maaşı Hesaplama

T.C. Emekli Sandığına bağlı olan ve devlet memurlarını kapsayan sisteme şimdilerde 4C denmektedir. Sosyal güvenlik Kurumu çatısı altında olan 4C’liler, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğundan, Devlet Personel Dairesi&#;nin ve Maliye Bakanlığı&#;nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.

Önemli Not: MGC Legal, Emekli Maaşı Hesaplaması yapmamaktadır!

4C kapsamında emekli olmuş olan vatandaşlar, emekli aylık bilgilerini de diğer tüm sorgulamalar gibi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebilirler.


İlginizi Çekebilecek Diğer Makalelerimiz:


Sizin için Seçtiklerimiz

Okuma Süresi: 11 dk.

* ve sonrasında sigorta başlangıç tarihi olan 4A statüsünde çalışanların (özel sektör işçi statüsünde çalışanların) prim ödemeleri hiç kesilmediği varsayılarak hesaplama aracı tarafından emeklilik yaş ve tarih hesaplaması yapılıyor. Eğer prim ödemelerinde kesinti varsa sayfanın sonunda yer alan tablolardan emeklilik yaşı hesaplanabilir.

*Sigorta başlama tarihi öncesi olan Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı'na (4C'ye) bağlı çalışanların prim ödemlerinin hiç kesilmediği varsayılarak hesaplama aracı tarafından emeklilik yaşı hesaplanıyor. Eğer prim ödemelerinde kesinti varsa sayfanın sonunda yer alan tablolardan emeklilik yaşı hesaplanabilir.

*Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplaması için tazminat hesaplama sayfamızı, ne kadar emekli maaşı alacağınız hakkında bilgi almak için emekli maaşı hesaplama sayfamızı ziyaret edin. 

Ne Zaman Emekli Olurum?

Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı, "sigorta türü", "doğum tarihi", "sigorta başlangıç tarihi" ve "cinsiyete" göre değişkenlik gösterir. Ancak tüm sigorta statülerinde erkek çalışanların prim gün sayısını 'ten sonra, kadın çalışanların ise prim gün sayısını 'den sonra doldurması durumunda 65 yaşında emekli olunabilecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında detaylı bilgi için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nedir, kimleri kapsar sayfamızı inceleyin.

İşçi (4A) Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşçi (4A) Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kimler 60 Yaşın Üzerinde Emekli Olacak?

Sigorta başlangıç tarihi yılında sonra olan her çalışanın prim gün sayısını doldurma tarihine göre 60 yaşın üzerinde emekli olma ihtimali var.  Prim gün sayısını erkek çalışanlarda 'dan sonra, kadın çalışanlarda ise 'dan sonra dolanlar "en erken" 61 yaşında emekli olabilecek ve her yıl kademeli olarak emeklilik 1 yıl artarak 65 yaşına kadar çıkacak. 4A çalışanlarında 20 yıl, 4B ve 4C çalışanlarında ise 25 yıl prim ödenmesi gerektiği için 60 yaş üzerinde kesin olarak (engellilik, muafiyet vb. durum söz konusu değilse) emekli olacakların hesaplaması basit olarak şu şekilde yapılabilir:

  • 4A erkek çalışanlarından tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 yaş aralığında emekli olabilecek.
  • 4A kadın çalışanlarından tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 aralığında emekli olabilecek.
  • 4B ve 4C erkek çalışanlarından tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 yaş aralığında emekli olabilecek.
  • 4B ve 4C  kadın çalışanlarından tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 aralığında emekli olabilecek.

Not: Emeklilik prim gün sayısını doldurma tarihine göre yukarıdaki belirtilen sigorta başlangıç tarihi olanlar en erken 61 en geç 65 yaşında emekli olabilecek. 

Akbank Axess

Akbank Axess

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret TL

monash.pw Kredi Kartı

monash.pw Kredi Kartı

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

QNB Finansbank CardFinans GO

QNB Finansbank CardFinans GO

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

Tüm Kredi Kartları

Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik hesaplaması kişinin sigortaya başlangıç tarihi ve prim gün sayısına göre kanunla belirlenen aralıklara göre emekli olacağı tarih belirlenerek yapılır. tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel ölçüt sigorta başlangıç tarihiydi. Ancak tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel ölçüt prim gün sayısının doldurulduğu tarihtir.

Emekli olmadan önce izin hesaplamanızı yıllık izin hesaplama sayfamızdan anında yapabilirsiniz.

Emeklilik Kanunu

Şu andaki emeklilik sisteminin temelini Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu oluşturuyor. Bu kanun ile prim gün sayısının yılı ve sonrasında dolduranlara 60 yaşından başlayarak en fazla 65 yaş olacak şekilde kademeli bir emeklilik yaş belirleme sistemi getirildi. 

Emeklilik Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik maaşı hesaplaması kanunların değişmesinden kaynaklı öncesi, arası ve sonra şeklinde 3 dönemde hesaplama ağırlığı değişen "güncelleme katsayısı" ile hesaplanır. Ödenen prime göre emekli maaşı hesaplandığı için prim ödemeleri tamamlanmadan net emeklilik maaşı hesaplanması mümkün değildir. Ancak (10 yıl) üzerinde bir prim ödemeniz varsa bugüne göre emekli maaşı hesaplamanızı bir öngörü olarak SGK'nın sayfasından hesaplayabiliyorsunuz. (SGK'nın emeklilik maaşı hesaplama sayfasına ulaşmak için tıklayın)  

Güncelleme Katsayısı Nedir?

Güncelleme katsayısı: Sayılı Kanun'da ifade ediği şekliyle "her yılın Aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranının % ’ü ile sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının % 30’unun toplamına (1) tam sayısının ilâve edilmesi sonucunda bulunan değeri".

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması yapılabilmesi için gerekli şartlar:

  • Çocuğun sağ olarak doğması
  • Doğumdan önce sigortalı olarak çalışmak
  • Doğumdan sonraki 2 yıl sürekli bir sigortanın olmaması (tam 2 yıl çalışma yoksa eksik olan günler borçlanılabilir)

Yararlanma şartları:

  • Sigorta statüsü fark etmeden bütün kadınlar doğum borçlanması yapabilir.
  • En fazla 3 çocuk kadar doğum borçlanması yapılabilir.
  • Her 1 çocuk için en fazla gün (2 yıl) doğum borçlanması yapılabilir. Yani 3 çocuk için en fazla gün doğum borçlanması ödenebilir.
Doğum Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Doğum Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Doğum ve askerlik borçlanması hesaplaması yapmak için doğum ve askerlik borçlanması hesaplama sayfamızı ziyaret edin. 

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması, emeklilik prim gün sayısını arttırmak için askerde geçirilen sürenin tamamının veya bir kısmının SGK'ya ödenmesidir. Özellikle emeklilik yaşı gelmiş ancak prim gün sayısı yeterli olmayan çalışanların emeklilik için yararlanabileceği bir hak olarak düşünülebilir. Ayrıca askerden önce SGK kaydı olmayanların, askerlik borçlanması yapması durumunda prim gün sayısı ödemesinin yanında, sigorta giriş tarihleri de borçlandıkları gün kadar geriye çekilir. 

Askerlik Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Askerlik Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

SGK Hesaplamalarında Ay ve Yıl Hesaplaması

SGK hesaplamasında ay 30 gün yıl ise gündür. Bunun için gün 20 yıl, ise 25 yıl olarak hesaplanır. 

Sigorta Türleri

Ülkemizde 4A, 4B ve 4C şeklinde 3 tane SGK statüsü mevcut. Geçiş dönemde bu statüler SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) olarak ifade edilir. Basit anlamda bu statülerin karşılığı ise:

  • 4A: Kamu kurumlarına ait olmayan herhangi iş yerinde çalışan tüm işçiler. (Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan kişilerde bu statüde)  
  • 4B: İş yeri sahipleri, muhtarlar, çiftçiler, şirket ortakları yani kısacası birkaç istisna dışında kendi işini yapan vergi levhalı iş yeri sahipleri.
  • 4C: Kamu kurumlarının herhangi birinde kadrolu olarak çalışan kamu personelleri.

SGK 4A Erkek Emeklilik Hesaplama Tablosu

Sigorta Başlangıç Tarih Aralığı
Emeklilik Yaşı (Tamamlanması Gereken Yaş)Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
ve daha öncesi
Yok
-
44
-
45
-
46
-
47
-
48
-
49
-
50
-
51
-
52
-
53
-
54
-
55
-
56
-
57
-
58
-
60

ve Sonrasında İşe Giriş Yapan Erkek Çalışanların Prim Gün Sayısına Doldurma Tarihlerine Göre Emeklilik Yaşları

Prim Günü Sayısını Dolduruğu Tarih AralığıEmeklilik Yaşı 
Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
-
60
-
61
-
62
-
63
-
64
'ten sonra
65

Örneğin, yılında sigorta girişi yapılan bir erkek işçi en erken yılında prim gününü yani 20 yılı doldurabileceği en erken 64 yaşında emekli olabilir.

SGK 4A Kadın Emeklilik Hesaplama Tablosu

Sigorta Başlangıç Tarih Aralığı
Emeklilik Yaşı (Tamamlanması Gereken Yaş)Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
öncesi
Yok
-
38
-
40
-
41
-
42
-
43
-
44
-
45
-
46
-
47
-
48
-
49
-
50
-
51
-
52
-
53
-
54
-
55
-
56
-
58

ve Sonrasında İşe Giriş Yapan Kadın Çalışanların Prim Gün Sayısına Doldurma Tarihlerine Göre Emeklilik Yaşları

Prim Günü Sayısını Dolduruğu Tarih Aralığı
Emeklilik YaşıÖdenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
-
58
-
59
-
60
-
61
-
62
-
63
-
64
'de sonra
65

Örneğin yılında sigorta girişi yapılan bir kadın işçi en erken yılında prim gününü yani 20 yılı doldurabileceği en erken 62 yaşında emekli olabilir.

SGK 4B ve 4C Erkek Emeklilik Hesaplama Tablosu (Emekli Sandığı ve Bağ-Kur)

  ve öncesi işe başlayanlar için - Kalan prim günü hesaplaması için baz alınacak tarih 'dir.

Kalan Prim GünüEmeklilik Yaşı (Tamamlanması Gereken Yaş)Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
'den daha az
44
-
45
-
46
-
47
-
48
-
49
-
50
-
51
-
52
-
53
-
54
-
55
-
56
-
57
-
58
'den fazla
60

'dan Sonra İşe Başlayan 4B ve 4C Erkek Emeklilik Hesaplama (Emekli Sandığı ve Bağ-Kur)

Prim Günü Sayısını Dolduruğu Tarih Aralığı
Emeklilik Yaşı Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı

60

61

62

63

64
'ten sonra 
65

Örneğin yılında sigorta girişi yapılan bir 4B veya 4C'li olarak çalışan erkek en erken yılında prim gününü yani 25 yılı doldurabileceği en erken 65 yaşında emekli olabilir.

SGK 4B ve 4C Kadın Emeklilik Hesaplama Tablosu (Emekli Sandığı ve Bağ-Kur)

  ve öncesi işe başlayanlar için - Kalan prim günü hesaplaması için baz alınacak tarih 'dir.

Kalan Prim GünüEmeklilik Yaşı (Tamamlanması Gereken Yaş)Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
'den daha az
40
-
41
-
42
-
43
-
44
-
45
-
46
-
47
-
48
-
49
-
50
-
51
-
52
-
53
-
54
- 55
- 58

'dan Sonra İşe Başlayan 4B ve 4C Kadın Emeklilik Hesaplama (Emekli Sandığı ve Bağ-Kur)

Prim Günü Sayısını Dolduruğu Tarih Aralığı
Emeklilik Yaşı Ödenmesi Gereken Prim Gün Sayısı
-
58
-
59
-
60
-
61
-
62
-
63
-
64
'de sonra
65

Örneğin, yılında sigorta girişi yapılan bir 4B veya 4C'li olarak çalışan kadın en erken yılında prim gününü yani 25 yılı doldurabileceği en erken 65 yaşında emekli olabilir.

Engelliler İçin Emeklilik Hesaplama

Engelli çalışanların emekli olabilmesi için prim gün sayısı ve sigorta başlangıç tarihi şartlarını sağlamaları gerekir. Engelli emekliliği nasıl hesaplanır detaylı bilgi için engelli emeklilik şartları sayfamızı ziyaret edin. 

Kaynaklar:

Tarihli Sayılı Sosyal Sigortalar ve Gelen Sağlık Sigortası Kanun Değişikliği

Tarihli Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Tarihli Sayılı Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Tebliği

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır