basınç formülü kimya / Kısmi Basınç Nedir, Nelere Bağlıdır? Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri - En Son Haberler - Milliyet

Basınç Formülü Kimya

basınç formülü kimya

kaynağı değiştir]

Gaz Karışımları ve Kısmi Basınç

Birbirleri ile tepkimeye vermeyen gazlar, homojen bir karışım oluşturarak birbirlerinden bağımsız bir şekilde kendi hareketlerine devam ederler. Atmosfer günlük hayatımıza bir çok açıdan etki eden bir gaz karışımını oluşturur.

Kısmi Basınç

Gaz karışımı içerisinde bulunan her bir gazın kendi başına uyguladığı basınca kısmi basınç denir. Bir gazın kısmi basıncı o gazın aynı kapta ve ortamda yalnız başına bulunması durumundaki basıncına eşittir.

Kısmi Basıncın Hesaplanması

Kısmi basınç doğrudan ölçülememektedir. Doğrudan ölçülebilen değer toplam basınçtır. Kısmi basıncı hesaplamak için;

  1. Ölçülmek istenen kısmi basıncı oluşturan gazın mol sayısı toplam mol sayısına oranlanır. (Mol kesri, genellikle X ile gösterilir)
  2. Elde edilen oran toplam basınç ile çarpılır ve kısmi basınç hesaplanmış olur.

Gazların Su Üzerinde Toplanması

Su ile tepkime vermeyen veya suda çözünmeyen gazlar, su içerisinde kabarcıklar çıkararak yukarıya doğru hareket ederler. Bu davranışa günlük hayattan örnek olarak soda verilebilir. Su üzerinde toplanan gazlarla ilgili hesap yapılırken ortamdaki su buharı basıncı da dikkate alınmalıdır.

Kısmi Basın&#; Nedir, Nelere Bağlıdır? Form&#;l&#; Ve Hesaplama Y&#;ntemleri

Haberin Devamı

Kısmi Basınç Hesaplama Yöntemleri 

İlgili basınç türü doğrudan ölçülmemektedir. Bu şekilde ölçülebilen toplam basınç olmaktadır. Kısmi basıncın hesaplanması şu biçimde yapılmaktadır: Kişi ölçmek istediği kısmi basıncı meydana getiren gaza ait mol sayısını toplam mol sayısına oranlamaktadır. Genellikle mol kesri X simgesi ile ifade edilmektedir. Ortaya çıkan oran, toplam basınçla çarpılmaktadır. Böylece kısmi basınç hesaplanmaktadır. 

Kısmi Basınç Formülü Nasıldır?

Kısmi basıncın bulunabilmesi adına kullanılan yasa şu düşünceyi savunmaktadır: Sistemin sıcaklığının stabil olduğunu ve gazın ideal bir gaz gibi davrandığını varsaymaktadır. Bu durumda PV = nRT olmaktadır. Bu formülde yer alan P, basıncı simgelemektedir. V hacmi, n ise mol sayısını ifade etmektedir. Bilindiği üzere T sıcaklığı, R de gaz sabitini göstermektedir. Bileşen gazların bütün kısmi basınçlarının toplamı, toplam basıncı vermektedir. 

Haberin Devamı

Dalton'un kısmi basınç kanunu şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: P toplam = P 1 + P 2 + P 3 + P n olmaktadır. İdeal gaz yasasının bu varyasyonu yukarıdaki şekilde formülize edildiğinde ilgili kanuna tekabül etmektedir. Esasında ilk olarak gazlara ait genel denklemin bilinmesi gerekmektedir. Bu denklem PxV= nx RxT şeklindedir. Denklemdeki gaz basıncı P, gaz hacmi V, gaz mol sayısı n olmaktadır. İdeal gaz sabiti ise R, R=22,4/= 0,82 şeklinde alınmaktadır. Formüldeki T simgesi de gazın ortam sıcaklığını Kelvin cinsinden vermektedir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir